DomovNasvetiKako in s čim se spopasti proti bolham?

Kako in s čim se spopasti proti bolham?

Le redko kdo ve, da obstaja preko 1900 vrst bolh. Za hišne ljubljenčke so problematične zgolj mačje bolhe, ki so razmeroma pogost zajedavec pri mačkah, psih, kuncih, hrčkih, činčila in drugih dlakavih domačih živalih. Na bolhe lastniki domačih živali prepogosto gledajo zgolj kot na neprijetno, a ne pretirano resno nadlogo, v resnici pa lahko bolhe povzročajo pri živalih huda obolenja, v najhujših primerih pa celo smrt. Pomembno je, da pravočasno ukrepamo, preden se pretirano razmnožijo. Na ta način jih je tudi najlažje uničiti, sicer jih je lahko preveč in se jih bo bistveno težje znebiti. Ti mali zajedavci so še posebej problematični, ker so zelo prilagodljivi in se odlično znajdejo v najbolj raznolikih okoljih. Na to, kako hitro se bodo bolhe namnožile, vpliva zlasti vlažnost in temperatura. Lastniki hišnih ljubljenčkov pogosto zmotno mislijo, da bolh pozimi ni. V resnici jih je manj, a vendarle so, še posebej v zaprtih stanovanjih.

Razvojni krog tega malega zajedavca zajema štiri stopnje: jajčeca, ličinka, buba, odrasla bolha. Odrasle bolhe so edina razvojna stopnja, ki živi na svojem gostitelju ves čas, na njem leže jajčeca in mu pije kri.

Žal še vedno preveč ljudi bolhe ne jemlje dovolj resno oziroma jih razume kot nekaj povsem normalnega. V resnici pa gre za hudo zdravstveno težavo, ki zelo prizadene življenje in počutje hišnega ljubljenčka. Vsi, ki imajo domače živali, lahko pričakujejo, da bodo imeli vsaj enkrat v življenju težave z bolhami. Največkrat težave z bolhami postanejo še posebej očitne v času jeseni. Če ne ukrepamo, potem lahko bolhe v času razmnoževanja na živali odložijo do 27 jajčec na dan, iz teh pa se podmladek naprej izleže že v 3 do 6 dneh. Ker je povrh vsega življenjska doba bolh leto dni, se bolhe na živali zelo hitro prekomerno namnožijo in žival se na koncu samo še praska.

Kaj povzročajo bolhe?

Bolhe lahko povzročijo veliko nevšečnosti. Med njimi:

 • Slabokrvnost ali anemija
 • Infekcije
 • Trakuljavost
 • Alergični bolšji dermatitis (vnetje kože)
 • Praskanje, rdečina, neprijeten vonj
 • Bolezen mačjega kremplja (človeku nevarna bolezen)

Najpogosteje lastniki bolhe jemljejo resno šele, ko so te opazne in v obliki drobnih, črnih pik lezejo ter gomazijo po dlaki živali.

Ukrepi proti bolham

Ukrepanje proti bolham je v idealnih pogojih vedno preventivno. To pomeni, da za svojega hišnega ljubljenčka skrbimo redno, preko celega leta. Kot preventivo je mogoče uporabljati raznolika sredstva, pri čemer se večina poslužuje raznih insekticidnih sredstev (šamponi, sprej, ovratnice, ampule za kožni nanos, ipd.), ki jim jih priporočajo veterinarji.

Ne nasedajte raznim mitom in legendam o bolhah, npr. da vaš muc ne more imeti bolh, ker je vedno v stanovanju ali da žival nima bolh, ker v stanovanju ali hiši nimamo preprog ali da žival bolh nima, ker jih ni videti.

Poleg umetnih sredstev proti bolham, se lahko zoper te nadležne zajedavce borimo tudi z uporabo nekaterih učinkovitih domačih metod.

Domače metode proti bolham

Vse metode moramo izvajati dosledno in redno. Le z vztrajanjem in natančnim opazovanjem živali se bomo bolh zares znebili.

 • Mešanica detergenta za pomivanje posode in vode (v vedro vode pomešajte nekaj detergenta za pomivanje posode, poleg pa močno svetilko, ki naj bo edina svetloba v sobi. Svetloba bo privabila bolhe, ki bodo z živali poskakale v vedro z vodo in utonile. Milnica v vodi bolham preprečuje, da bi iz vedra pobegnile na prosto).
 • Sprej proti bolham iz jabolčnega kisa ( pripravite mešanico iz jabolčnega kisa in vode – razmerje 1:1. Takšen sprej je naravna zaščita proti bolham in klopom. Če vam pršilo smrdi, lahko vanj dodate kapljico ali dve eteričnega olja sivke ali cedre. S sprejem se ognite predela oči in smrčka).
 • Redno dnevno krtačenje in česanje dlake (če dlako vsakodnevno negujete, to pripomore k preprečevanju okužb z bolhami).
 • Ovratnik proti bolham (lahko ga izdelate doma tako, da na ovratnico ali ruto kanete 3 – 5 kapljic eteričnega olja cedre ali sivke, ki jih pomešate v 1 – 3 žlice vode. Nanos tega repelenta obnovite 1-krat tedensko).
 • Glavnik proti bolham (v loncu zavrite vodo, vanjo narežite limono in pustiti pokrito stati preko noči. Naslednji dan v mešanico namočite glavnik, s katerim prečešite dlako živali (lahko dlako tudi natrite s čopičem ali gobico).
 • Šampon proti bolham (v pol skodelice limoninega soka zmešajte eno in pol skodelice vode ter eno četrtino skodelice blagega pasjega šampona. Psa s šamponom okopajte enkrat na teden).
 • Domače naravno pršilo proti bolham in klopom (pripravite mešanico eteričnih olj (citrusi, sivka, palmerosa, čajevec) po par kapljic in vode. Mešanico nanesite vzdolž hrbta živali in na ovratnico. Postopek vsake toliko dni ponovite, še posebej po kopanju in po sprehodih).

Bolh se lotite resno in poskrbite za to, da bodo vaši hišni ljubljenčki imeli kvaliteto življenja, ki si jo zaslužijo.

Sorodne vsebine

Najbolj brano