DomovDruge živaliHrček kot domača žival

Hrček kot domača žival

Hrček je priljubljen hišni ljubljenček, ki ga uvrščamo med manjše glodavce. Gre za ljubko in prijazno žival, ki je pri nas v zadnjih letih vse bolj razširjena in priljubljena. Ob pravilni oskrbi in z zadosti znanja o hrčkih, lahko ta majhen hišni ljubljenček prinese obilo veselja. Znanih je več vrst hrčkov, ki se med sabo ločijo po velikosti, dolžini dlake in barvi. Najbolj priljubljen in pogost hišni ljubljenček med hrčki je ruski hrček, ki ga ločimo na dve vrsti. Ruski hrček spada med manjše hrčke, s kratkim (manj kot 1 cm dolgim) repom. Pri tej vrsti hrčkov so zanimive zlasti njihove tačke, saj so za razliko od ostalih vrst poraščene z dlako. Hrčki so pretežno nočne živali, tako da so aktivni prav v nočnih urah, čez dan pa veliko časa prespijo oziroma počivajo. Kot hišni ljubljenčki hrčki na splošno niso posebej zahtevni, za svojo čistočo pa z rednim umivanjem skrbijo tudi sami.

Velikost Do 12 cm
Teža 30 – 50 g
Življenjska doba 2 – 3 leta

 

Hrčki imajo raje nižje, kakor previsoke temperature. Tudi ruski hrček, čigar značilnost je gost kožuh, ni izjema. Najbolj idealna temperatura zanj je med 18 in 21 °C. Zaradi goste dlake je potrebno tega hrčka tudi redno krtačiti.

Priprava kletke

Kletko postavimo tako, da ni izpostavljena prepihu ali neposrednemu soncu. Prav tako ni primerno, da hrčka namestimo v vlažne prostore. V kletko je priporočljivo namestiti kocke, ki vsebujejo snovi, ki jih hrčki potrebujejo za svoje zobe. Hrčkom zobje rastejo vse življenje in si jih na ta način tudi brusijo. Če si jih ne zbrusijo dovolj, ne morejo več jesti, kar lahko privede do pogina. Kletka naj bo dovolj prostorna, da bo hrček ponoči lahko plezal, gradil utrdbe, tekal, kopal rove in se prosto gibal. Dno kletke prekrijemo s steljo (žagovina), čistimo pa jo enkrat do dvakrat na mesec. Hrčki se razmeroma hitro navežejo na določen bivanjski prostor, do katerega lahko postanejo precej posesivni. V eno kletko tako včasih ni pametno naseliti več hrčkov, saj lahko prihaja do prepirov in poškodb.

Prehrana

Hrčki potrebujejo raznovrstno prehrano. Najbolj optimalna je že pripravljena mešanica briket oziroma suhe hrane za hrčke, ki jo lahko kupimo v trgovinah za male živali. S to prehrano se najbolje pokrijejo vse potrebe hrčka po hranilnih snoveh. Za priboljšek lahko hrčku ponudimo sončnična semena, ki jih imajo te živali izjemno rade. Hrano je hrčku najbolje ponuditi zvečer, saj potrebuje energijo za nočno življenje, ko je najbolj aktiven. Dopolnilna hrana je lahko tudi sadje, zelenjava, oreščki, ipd. Poleg kvalitetne hrane mora imeti hrček ves čas na voljo tudi svežo vodo.

Razmnoževanje

Ker je njihova življenjska doba kratka, že zgodaj spolno dozorijo (pri dveh mesecih) in se pričnejo razmnoževati. Samičke kotijo večkrat letno, v leglu pa je navadno več mladičev (od 7 – največ 15). Samce in samičke lastniki pogosto ločujejo, saj se sicer hrčki v zelo kratkem času lahko pretirano namnožijo. Po paritvi so samice breje zgolj 2 – 3 tedne. Po kotitvi lahko samci pojedo nekaj mladičev. Mladički se rodijo goli, z zaprtimi očmi, skoraj negibni in v vsem odvisni od samice. Po približno tednu dni začnejo raziskovati gnezdo in se prehranjevati s trdno hrano. Mladički se zelo hitro osamosvojijo, saj že po treh tednih trajno zapustijo samičko.

Prejšnji članek
Naslednji članek
Sorodne vsebine

Najbolj brano