DomovRibeZakaj imeti v svojem akvariju neonke?

Zakaj imeti v svojem akvariju neonke?

Opis

Neonke oziroma Paracheirodon innesi so ene izmed najpogostejših akvarijskih ribic, svojo priljubljenost pa dolgujejo svoji fluorescentno modri barvi, po kateri so tudi dobile svoje ime. Ta vrsta ribic je znana kot izrazito jatna vrsta rib, kar pomeni, da se najbolje počutijo v jatah. V akvarij je zato priporočljivo namestiti najmanj 6 neonk. Če jih bomo v svoj akvarij namestili manj kakor 6, potem bodo neonke komaj opazne. Gre za zelo atraktivno in dobro uveljavljeno vrsto akvarijskih rib, ki so primerne za skupinske akvarije. Vendarle se priporoča, da jih naselimo zgolj v tista okolja, kjer živijo bolj miroljubne vrste rib. Najbolje se neonke počutijo v zaraščenih akvarijih, ki imajo temno podlago. Na ta način rastlinje omogoča dovolj prostora za skrivanje in zavetje.

Pri neonkah moramo biti pazljivi tudi na ustrezno temperaturo vode. Ta naj ne preseže 26 stopinj Celzija. V kolikor za neonke lepo skrbimo, jih ustrezno hranimo in poskrbimo za dobre pogoje v akvariju, lahko ta vrsta rib dočaka tudi preko 10 let.

Velikost 4 cm
Temperatura vode 20 – 26 stopinj Celzija
Ph vode 6 – 7,5
Prehrana Vsejed
Akvarij Vsaj 60 cm
Družina Characidae
Pričakovana življenjska doba 10 let

 

Kompatibilne vrste

Neonke vselej naseljujemo v jatah, po najmanj 6 ribic. Če jih želimo naseliti v akvarije, v katerih so že večje ribe od njih, potem je to potrebno narediti zvečer, ko je luč že ugasnjena. Do jutra se bodo tako neonke že malo privadile na nov življenjski prostor, prav tako pa jih ribe, ki so pred njimi že živele v akvariju, ne bodo videle kot hrano ali plen. Z nekaterimi vrstami neonk ni priporočljivo naseliti, med njimi na primer z odraslimi skalarkami, bolivijskimi pavlinčki, kraljevimi plaščaricami, itd. Za družbo lahko neonkam v akvarij naselimo prav tako priljubljene in živobarvne gupije, ki se z neonkami običajno dobro razumejo. Če že imate akvarij in bi ga radi popestrili še z neonkami, se najprej pozanimajte (v trgovini, pri rejcu), ali se neonke ujamejo z vrstami rib, ki jih že imate v akvariju.

Sorodne vsebine

Najbolj brano