DomovPsiSprehod psa – največ, kar lahko naredite za njegovo zdravje

Sprehod psa – največ, kar lahko naredite za njegovo zdravje

Zaradi našega hitrega življenja trpijo tudi naši pasji ljubljenčki. Na dan bi si morali vzeti vsaj uro in pol za pošten sprehod psa.

Zakaj mora pes na prehod?

Gibanje je za psa ključnega pomena, prav tako kot za človeka. Pes, ki se ne giba pravilno in dovolj ima lahko težave z zdravjem, s prekomerno težo, slabimi kolki in obrabljenimi sklepi. Pomanjkanje gibanja vpliva tudi na psihično stanje, pes potrebuje gibanje, da zadovolji vse svoje potrebe. Pes med sprehodom zadovolji potrebe po gibanju, igranju ter opravljanju osebne potrebe.

Sprehod ni primeren samo za zdravje psa, ampak tudi za socializacijo psa. Pes se med sprehodom v naravi srečuje z drugimi ljudmi, živalmi in tudi drugimi psi. Pes se mora navaditi med sprehodi na hrup, promet ter še vrsto drugih stvari.

Potreba po gibanju obstaja zaradi pasje narave in nagona. Vsi psi potrebujejo gibanje, nekateri več spet drugi manj. Na dan si vzemite vsaj eno uro in pol za aktivnosti s psom, ki bodo koristile ne le psu, ampak tudi vam. Ne pozabite, večje pasme zahtevajo od lastnika 2 uri aktivnosti ali pa vsaj eno uro intenzivne aktivnosti – teka. Stopnja zahtevnosti psa je odvisna tudi od pasme, ne samo od velikosti. Priporočamo, da zato izberete pasmo, ki bo ustrezala vašemu življenjskemu slogu.

Pri sprehodih bodite pozorni na mladičke, saj mladički ne zmorejo tempa odraslega psa, prav tako morate pri njih posebej paziti na možnost displazije, ki je povezana z gibanjem mladička. Pri sprehodu z mladičkom je treba paziti tudi na podlago in razgibanost terena.

Nimate časa, najemite sprehajalca

Na trgu so se pojavile nove oblike storitev za hišne ljubljenčke. Opaziti je vse večji pojav sprehajalcev psov, ki smo jih včasih videli le v ameriških filmih. Za vse tiste, ki zaradi službe in drugih opravkov nimate časa za dolge in aktivne sprehode, lahko najamete šolane sprehajalce, ki bodo dobro poskrbeli za vzgojo, gibanje, socializacijo in igro vašega psa. Cene najema sprehajalcev so odvisne od zahtev lastnika, dolžine sprehoda, dodatnih storitev ter števila psov. Cena enkratnega sprehoda (45 –  60  min.) za enega psa, na primer v Ljubljani, se giblje okoli 5 – 15 €.

Sorodne vsebine

Najbolj brano