DomovMačkeSpoznajmo mačko pasme Maine Coon

Spoznajmo mačko pasme Maine Coon

Opis pasme

Pasma mačke Maine Coon, nekateri ji pravijo tudi Ameriška gozdna mačka, izvira iz ZDA in je ena izmed največjih in najstarejših pasemskih mačk na svetu. Je tudi ena izmed najbolj priljubljenih. Mačka Main Coon izstopa s svojim videzom, njena telesna konstrukcija je zelo močna. Ima dolgo mišičasto telo in močan vrat. Prav tako ima močno poudarjeno brado ter široko in pravokotno glavo z zaobljenim čelom. Mačka ima velike okrogle šape in dolg košat rep. Mačka je prepoznavna po velikih okroglih očeh in uhljih, ki omogočajo boljši vid in sluh. Za mačko Main Coon so tako, kot za rise značilni, čopki vrh ušes. Mačka ima tudi dolg kožuh, ki jo odlično greje in ji omogoča se obvarovati pred mrazom in vetrom. V primerjavi z drugimi mačkami je izvrstno prilagojena za ostrejše podnebne razmere – mraz in sneg. Mačko Main Coon odlikuje svetleča dlaka, ki odbija vodo, obenem pa se ne zapleta in lepi. Kljub temu je mačko treba česati, sploh, če imate namen jo predstaviti na razstavi.Čeprav je ta pasma izredno velika in bi pričakovali, da je zato tudi glasna, je za mačke Main Coon značilno presenetljivo tiho in nežno mijavkanje. Če kolebate med psom in mačko, je Maine Coon prava izbira.

Velikost 25 – 41 cm
Dolžina Do 1 m (z repom)
Teža Samec: 8 – 12 kg
Samica: 6 – 8 kg

Mladički so drugačni od drugih vrst mačk

Mladički Main Coon so bolj močni in žilavi, zato je njihovo preživetje lažje. Mladički se gibajo in plezajo veliko hitreje kot mladički drugih pasem. Do prvega leta starosti rastejo izjemno hitro, nato se rast malenkost ustavi, njihov razvoj in rast trajata vse tja do 5 leta starosti. Za mačko Main Coon bi lahko rekli, da nikoli ne odraste. Priporočljivo je, da mladički zapustijo svoj dom v starosti od 12 do 16 tednov. Mladički so izredno ljubki, z odraščanjem postanejo plemeniti, vzvišeni predvsem pa dostojanstveni – ne plezajo in skačejo po pohištvu, hiši oziroma stanovanju.

Temperament in značaj

Mački Maine Coon, zaradi svojega značaja pogosto pravijo tudi mačka s pasjim karakterjem. Mačka je namreč po pasje navezana na svojega lastnika – želi si njegove bližine, igre in družbe. Po značaju je mačka umirjena, nežna, plemenita, malenkost vzvišena, prijazna, mila, bistra in radovedna. Dobro sprejme otroke, druge živali kot tudi neznance. Maine Coon je obenem izredno inteligentna mačka, saj se lahko hitro nauči prinašati predmete, odpirati vrata, vodo, omarice, predale ipd.

Cena pasme

Cene so zelo različne, razlikujejo se glede na rodovnik in glede na to ali želite mačko za vzrejo – visoke kakovosti ali le mačko za novega hišnega ljubljenčka in razstave. Cene vzrejnih mačk stanejo nekje od 1000 – 1500 €, cene hišnih mačk pa od 500 – 700 €. Cene so odvisne od ocen obeh staršev mačke ter od kakovosti mačke, ki jo želite imeti

Sorodne vsebine

Najbolj brano