DomovMačkeKako odgovoriti na neprimerno mačje vedenje ?

Kako odgovoriti na neprimerno mačje vedenje ?

 

Mačke imajo močan značaj in se ne bodo tako zlahka podredile človeškim željam. Mačke so inteligentne živali in jih je mogoče naučiti določenih trikov, lahko jo naučite odpirati vrata ali uporabljati človeško stranišče. Z nekaj truda jo lahko naučite marsikaj. Zanimivo je tudi to, da si mačke lahko zapolnijo nekaj besed in točno vedo, kaj pomenijo. Vsakršno učenje mačke naj poteka v prvih nekaj mesecih življenja. Mladičke je najlažje učiti in jih vzgojiti, saj so v tej fazi najbolj dovzetni za učenje. Na tak način lahko pozitivno vplivamo na mačje vedenje, še preden se pojavijo kakršne koli težave. Kaj pa lahko storimo, če se težave vendarle pojavijo? Je tedaj na mačje vedenje sploh še mogoče vplivati in ga spremeniti?

 

Kaznovanje mačk zaradi njihovega vedenja

Mačke nikoli fizično ne kaznujte, saj to ne bo prineslo želenih rezultatov in ni v skladu z lepim ravnanjem z živalmi. Mačko z nasiljem lahko dodobra prestrašite in se ji do konca življenja zamerite. Mačke imajo dober spomin in si bodo vsako neustrezno dejanje dobro zapomnile. Mačke so res pametne, niso pa razumska bitja, kot je človek, namesto razuma jih vodi nagon. Če želite vplivati na mačje vedenje, se lotite tega umirjeno, a odločno. Na mačko se nikoli ne derite, saj je dovolj le malenkost povzdignjen glas in grd pogled.

Problem #1: Mačka in praskanje, kako ukrepati?

Veliko lastnikov mačk ima težave, saj njihovi ljubljenčki, ki živijo v stanovanju, radi trgajo in cefrajo zavese, preproge, praskajo po pohištvu, kavču in celo parketu. Mačke s praskanjem pustijo vidno sled in svoj vonj ter tako označijo svoj teritorij.

Ko se nezaželeno vedenje pojavi, morate ukrepati takoj. Ko mačko vidite praskati, ji to takoj preprečite. Pojdite k mački in jo odstranite od predmeta, ki ga je praskala. Ob tem pazite, da ji ne ponujate hrane ali igre, saj bo v tem primeru to lahko vzela kot nagrado. Čeprav boste v tistem trenutku jezni, je fizično ne kaznujte!

Težavo s praskanjem lahko odpravimo na različne načine. Predstavljamo vam nekaj načinov, s katerimi lahko poskusite. Načini so različni, saj so tudi mačke med seboj različne, pri nekaterih bo delovala en prijem pri nekaterih drugi, lahko pa se zgodi, da je vaša mačka posebna in pri njej ne bo delovalo nič.

Mački pozornost preusmerite na praskalnik

Praskalnik je odlična alternativna vašemu kavču. Pred nakupom praskalnika morate dobro poznati svojo mačko, da ji boste kupili praskalnik, ki ji bo dejansko ustrezal, drugače ne boste naredili nič. Pogosto se zgodi, da mačka ignorira kupljen praskalnik in veliko bolj uživa v drugih predmetih.

Preden torej kupite praskalnik, opazujte mačko med praskanjem, in sicer bodite pozorni na:

  • katere predmete praska;
  • kako jih praska (navpično ali vodoravno);
  • po kakšnih materialih rada praska ter
  • po kakšnih površinah rada praska (hrapave ali gladke).

Praskalnik postavite v bližino predmeta, ki ga je mačka praskala. Mačko takoj spoznajte z novo pridobitvijo. Pozornost na praskalnik lahko usmerite tako, da praskalnik opremite z igračkami ali pa ga natrete z mačjo meto, katere vonj privlači mačko. Ko mačka začne praskati po praskalniku, jo takoj nagradite, lahko jo pobožate, se poigrate z njo ali pa ji ponudite hrano. Vedenja brez praskanja lahko naučite že kot mladička, saj bo tako veliko lažje kot v poznejših letih. Mladičkom so vzor starejše mačke, katerim vneto sledijo in jih posnemajo.

Zavarujte predmete, ki so tarča mačjih krempljev

Če praskalnik ne deluje, lahko poskusite mesto praskanja zavarovati z dvostranskim lepilnim trakom ali alu folijo. Zvok folije in njena tekstura ob dotiku s kremplji odvračata od praskanja.

Uporabite za mačko neprijetne vonjave

Mačke ne marajo močnih vonjav, zato lahko poskusimo tudi s to taktiko. Predlagamo, da predmete poškropite z nestrupeno tekočino citrusov ali pa uporabite osvežilec zraka. Mačko poleg citrusov odvrača tudi vonj nekaterih zelišč kot so na primer česen, drobnjak, sivka, rožmarin in limonina trava. Neprijeten jim je tudi vonj kave, moti pa jih tudi kajenski poper. Poleg popolnoma naravnih in domačih metod, na trgu obstaja tudi sprej z neprijetnim vonjem, ki odvrača mačke.

Drastični ukrep

Če nobena omenjena metoda ne zaleže, obstaja še ena opcija, ki pa ni ravno prijetna za mačko in to je striženje krempljev.

Problem #2: Skakanje na pult ali mizo, kako ukrepati?

Mačke zelo rade skačejo na pult ali mizo, sploh če je tam hrana, zato jo pospravite. Poskrbite, da bo mačka sita in ne bo imela razloga za iskanje hrane. Lahko ji kupite tudi avtomatski hranilnik. Hranilni. Učinkovita je tudi metoda pršenja z vodo, saj mačke vode ne marajo prav preveč. Ob skoku na pult mačko nežno poškropite z vodo. Prav tako si lahko omislite zračni pršilnik, to je naprava, ki ob zaznanem gibanju v prostor razprši prš zraka. Tega se mačke običajno ustrašijo. Na pult ali mizo lahko nalepite dvostranski lepilni trak, da se bodo mačkine tačke lepile in zato hoja po pultu zanjo ne bo več tako prijetna. Ker pa so mačke radovedne in želijo vedeti kaj počnete za pultom ali mizo, jim priskrbite plezalno drevo in ga namestite poleg kuhinjskega pulta, saj bo tako imela pregled in nadzor nad dogajanjem.

Sorodne vsebine

Najbolj brano