DomovPticeSivi žako - afriški sivi papagaj

Sivi žako – afriški sivi papagaj

Opis

Sivi žako ali afriški sivi papagaj (Psittacus e. erythacus) je močna ptica, prepoznavna po značilnih širokih prsih. Sivi žako izvira iz tropskih deževnih gozdov ekvatorialne Afrike. Te ptice so svetlo do temno sive barve, imajo karminasto rdeče repe in črn kljun. Spola po barvi ni lahko ločiti, saj sta enako obarvana, podobno kot pri vseh afriških papigah. Samčki so običajno nekoliko večji, imajo večji kljun in glavo bolj oglate oblike. Sivi žako je tropska ptica, zato ji moramo vselej zagotoviti temperature nad 10 stopinj.  Gre za inteligentne, zabavne in bistroumne ptice, ki so do lastnika lahko zelo nežne, če so udomačene. Te ptice je najbolje udomačiti tako, da mladiče hranimo izključno iz roke. Sivi žako je poznan tudi kot izjemen govorec.

Velikost 35 – 40 cm
Povprečna življenjska doba 50 – 65 let

 

Po značaju so to bolj plašne ptice, zato moramo biti pri njihovem nakupu previdni. Nikoli ni priporočljivo izbrati ne-udomačenih ptic, saj se lahko zgodi, da se taka ptica začne skrivati in kričati, ko pridemo h kletki. Kričanje je znak, da jo je strah. Starejših papig tudi ni mogoče prevzgajati in šolati. Mladiči, ki so rojeni v ujetništvu in pravi čas vzeti iz gnezda ter obročkani, so seveda manj plašni in so odlični družabniki. Take ptice se človeka ne bojijo in so zelo krotke. Da se jih naučiti govoriti cele stavke, govoriti pa jih znajo celo s pravilnim poudarkom, tako da dajejo vtis, kot da razumejo pomen besed. Posnemati znajo tudi druge glasove in šume.

Sivi žako velja za najbolj priljubljenega velikega papagaja med hišnimi ljubljenčki. To pripisujejo njegovim inteligenčnim zmogljivostim in talentu za posnemanje ter govor.

Prehrana

Osnovna hrana je zrnata mešanica in briketi, ki so pripravljeni posebej za velike papige. Tej hrani lahko dodajamo mehko (trdo kuhano jajce s korenčkom, kuhan krompir, kuhana koruza, itd.) in zeleno hrano ( jabolka, banane, jagode, mlečna koruza, pomaranče, češnje, kumare, paprika, paradižnik, solata, regrat, sveže veje, itd.). Za posladek jim lahko postrežemo z orehi, arašidi, dateljni, figami, rozinami, prepečencem, koščkom polnozrnatega kruha ali celo koščkom kuhanega kokošjega mesa.

Razmnoževanje

S 5 do 8 let postanejo afriški sivi papagaji plodni. Leglo je običajno veliko 3 – 4 jajca, ki jih samička nato vali kar mesec dni. Mladički ostanejo v gnezdu do 3 mesece. Vzgoja zaroda ni enostavna, saj so te ptice zelo izbirčne, ko gre za izbiro partnerja. Odrasli sivi žako se, če je bil par ločen, nerad ponovno veže. Za uspeh pri razmnoževanju je potreben tudi mir – gnezdo pustimo pri miru in ga po nepotrebnem ne kontroliramo. Če v gnezdo kakor koli posegamo, se lahko zgodi, da samička brani mladičke, pri tem pa jajčka polomi. Mladički so precej podobni odraslim pticam, razlika je le v temnejšem repu, ki take barve ostane do prve menjave. Do 8-ih mesecev imajo mladiči tudi pepelnato sivo šarenico, ta pa kasneje porumeni.

Sorodne vsebine

Najbolj brano