DomovRibeRibica modri rogatec

Ribica modri rogatec

Opis

Modri rogatec ali Ancistrus  je talna riba in mnogi te ribe v svoje akvarije namestijo zaradi njihove dobre sposobnosti čiščenja alg in umazanije, ki se nabira na tleh akvarija. Riba lahko zraste do 14 cm. Samca modrega rogatca najlažje prepoznamo po kožnih izrastkih – brkih na glavi. Po tem samca tudi ločimo od samice. Če imamo v akvariju par (samca in samico) in imata na voljo kak bolj zakrit kot, bosta hitro ustvarila zarod. V akvarije se v ta namen pogosto namešča glinene vrčke, vanje pa par odloži rumene, precej velike ikre, na katere pazi samec. S svojim telesom tako samec zapira vhod v vrček in s tem preprečuje, da bi se plenilci lahko dokopali do jajčec. Že po 16 do 20 dneh se iz iker razvijejo mladički, ti pa še nekaj dni po tem ostanejo v vrčku, šele nato pa se razkropijo po celotnem akvariju.

Domovina teh rib je Amazonka in Rio Negro. Običajno se te ribe v naravi pojavljajo na dnu tekočih voda, kjer se nahaja veliko potopljenih korenin. Modrega rogatca prepoznamo po belih pikah, ki se nahajajo na njegovem temnomodrem oziroma skoraj črnem telesu. Poleg tega je zanje značilna bela obroba na repu in na hrbtni plavuti. Samičke so manjše kakor samci. Gre za nočno aktivne ribe.

Modri rogatec bo živel dlje, pa tudi razmnoževal in počutil se bo bolje, če ga bomo dodatno hranili. Te ribe se prehranjujejo pretežno z algami in bioprerastom. Dobro je, če te ribe hranimo še s tabletami spiruline, občasno pa jim lahko ponudimo še košček poparjene zelenjave, na primer blitvo, korenček, kitajsko zelje ali bučke. V njihovi hrani ne sme manjkati lignin in veliko celuloze. Da bo njihova prebava pravilna, namreč nujno potrebujejo les.

Modri rogatec se bolje počuti v akvariju, v katerem je veliko korenin, votlin za skrivanje in storžev. Za skrivališča tem ribam lahko pripravimo kokosove orehe, bambus, skorjo cimetovca ipd. Tla akvarija naj bodo mehka in brez ostrih delov.

Velikost Do 14 cm
Temperatura 22-28°C
Voda (pH in trdota) 5.8-7.0 pH, 5-20 °dH
Akvarij Min 80 cm (cca. 100 l)
Zadrževanje Pri tleh
Prehrana Vsejed
Življenjska doba Do 8 let

 

Kompatibilnost z drugimi ribami

Modri rogatec je do drugih rib zelo miroljubna vrsta, zato so te ribe primerne za skupinske akvarije. Med seboj pa so modri rogatci precej napadalni – predvsem samci se večkrat stepejo. V kolikor imamo v akvariju mladičke in druge velike ribe, jih je v vrčku bolje prestaviti v drug akvarij, da jih večje ribe slučajno ne bi pojedle.

Sorodne vsebine

Najbolj brano