DomovPticePtica nimfa kot hišni ljubljenček

Ptica nimfa kot hišni ljubljenček

Opis

Nimfa ali Nymphicus hollandicus je srednje velika sobna ptica, ki je, zaradi preproste nege, primerna izbira za začetnike. Njena naravna barva je siva, bela in rumena, s križanjem pa so tekom let nastale tudi druge barvne različice. Najbolj razpoznaven znak te ptice je čop na glavi. Samičko lahko od samca ločimo po sivi barvi čopa in obraza, lica pa so bledo oranžne barve. Nimfe so znane kot živahni ptiči, ki so do drugih ptic zelo prijazne in neagresivne, prav tako pa so te ptice dobri oponašalci glasov. Nimfe prihajajo iz Avstralije in se v naravi rade zadržujejo blizu vode, travnatih površin ali v bližini odmrlih dreves. V naravi bivajo v jatah in so nomadske ptice, podobno kakor skobčevke. Odveč je poudariti, da so nimfe zelo priljubljene in družabne ptice, ki rade zganjajo vragolije in razveseljujejo svoje lastnike z značilnim žvižganjem.

Velikost 32 cm
Teža 90 g
Barva Več barvnih različic
Povprečna življenjska doba 15-20 let, lahko tudi mnogo več

Značaj

Nimfe so izrazito družabne živali, kar pomeni, da potrebujejo veliko pozornosti. Priporočljivo je v kletko naseliti dve ptici nimfi, saj jima tako ne bo dolgčas tudi, ko vas ne bo poleg. Skupaj lahko naselimo par, dva samčka ali pa dve samički, saj gre za zelo miroljubne in prijazne ptice, ki se običajno med seboj zelo lepo razumejo. Te ptice so dobro poznane po svojih vragolijah in lepi melodiji, zato je ta vrsta primerna za vse tiste, ki si od ptice želite živahnost in oglašanje, nikakor pa to niso ptice »za okras«, ki bodo tiho čepele v svoji kletki.

Prehrana nimfe

V naravi se nimfa prehranjuje z raznimi semeni, vršički dreves ali grmov in plodovi, uživa pa tudi sadje in razne jagode. Nimfo kot hišnega ljubljenčka pa hranimo z mešanico pripravljenih semen, ki jih uživajo tudi druge srednje papige. Prav tako lahko tem pticam ponudimo tudi zelenjavo in sadje, ki ga poprej operemo in dobro osušimo (jabolka, radič, regrat, banane, smrekove vejice, itd.).

Razmnoževanje

Samice in samčke je običajno zelo težko razlikovati. Še najlažje je spol določiti po barvi glave – samčki imajo običajno glavo obarvano bolj intenzivno, pa tudi rdečkaste pike so pri njih bolj žive. Samci so od samic tudi nekoliko bolj agresivni in več žvižgajo. Samice so bolj plašne in so tudi malenkost bolj sivkasto obarvane po glavi. V naravi nimfa gnezdi od avgusta do decembra in izleže med 2 – 5 jajc. V ogrevanih notranjih prostorih nimfe gnezdijo kadar koli. Samec samico vabi k paritvi z bahavim petjem in plesom – poskakovanjem okoli nje. Samec nato izbere gnezdo, samica pa vanj vsak drugi dan izvali eno jajce. Izleže lahko med 4 do 8 jajc, vali pa med 18 – 20 dni. Mladiči dobijo perje v dobrem mesecu dni, nakar jih samec in samica hranita še mesec dni. Primerno gnezdo za valjenje je škatlaste oblike, dimenzij približno 20x20x30 cm, z odprtino za vhod velikosti 6 cm.

Prejšnji članek
Naslednji članek
Sorodne vsebine

Najbolj brano