DomovPsiVse o Shih Tzu

Vse o Shih Tzu

Opis pasme

Shih Tzu je ena izmed najbolj priljubljenih manjših pasem psov. Zaradi svojega videza so ti psi dobili ime Shih Tzu, kar pomeni mali lev. Pasmo odlikuje kompaktno telo in močne kosti, vse skupaj pa prekriva gosta in bujna dlaka. Pasma se pojavlja v vseh barvah, pasemsko zaželen pa je bel pramen dlak med očmi in pa na konici repa. Shih Tzu ima okroglo glavo, velike okrogle oči rjave barve in kratek gobček. Prepoznavni znak te pasme je gotovo gosta, dolga in ravna dlaka, ki tudi za lastnika pomeni precej dela. Še posebej, če je vaš Shih Tzu razstavni pes, to pomeni, da se mu dlaka pušča rasti do tal. Takšna dlaka zahteva vsakodnevno česanje, dvakrat mesečno pa tudi kopanje. Če ne gre za razstavnega psa, lahko to rešimo z obiskom pasjega frizerja, ki bo dlako našega kosmatinca pristrigel na krajšo dolžino, to pa bo pomenilo manj dela z nego za lastnika. Striči ali speti je treba tudi daljšo dlako pri očeh, predele ušes in oči je potrebno tudi redno čistiti, sicer se lahko hitro vnamejo. Kljub dolgi in gosti dlaki je zanimivo, da Shih Tzu-jem dlaka praktično sploh ne odpada, zato so ti psi primerni tudi za alergike.

Teža Med 5 in 8 kg
Velikost Med 24 in 27 cm
Izvor Tibet
Barva Dovoljene so vse barvne kombinacije, zaželen bel pramen dlak med očmi in na konici repa
Življenjska doba Do 15 let

 

Kljub majhnosti, so ti psi zelo hitri in okretni. Zelo so živahni in razposajeni, vedno pripravljeni na igro. Dnevno je priporočljivo z njimi na sprehod, ki ni nujno dolg. Ti psi pa ne marajo sprehodov v dežju, vročini, snegu, ipd. Nekateri so pasmo Shih Tzu opisali kar kot »pol pes, pol mačka«.

Zgodovina pasme

Gre za eno izmed najstarejših pasem. Natančen izvor pasem je zavit v skrivnost, predvideva pa se, da sega v antične čase. Najstarejše datirane informacije o pasmi izhajajo iz obdobja antične tibetanske in kitajske zgodovine. V 17. stoletju so te majhne pse, ki po svojem videzu nekoliko spominjajo na leve, prinesli iz Tibeta v osrčje Pekinga. Pasma je hitro postala priljubljena pri najvišjem sloju ljudi – pri kitajskih cesarjih in na kitajskih sodiščih. Pasmi je bila izjemno naklonjena tudi cesarica po imenu Tzu Hsi, ki je zanjo tudi napisala prvi standard pasme. Po smrti te vladarice, je pasma postala vse bolj redka. Pasmo so na kitajskih dvorih tako cenili, da je dolgo niso prodajali ali podarjali izven države. Šele v času, ko je dežela postala republika, so prvi predstavniki pasme Shih Tzu prišli v Evropo, natančneje v Anglijo. Kot pasma so bili Shih Tzu-ji priznani v 20. stoletju, leta 1969.

Značaj pasme

Shih Tzu je simpatična in ljubeča pasma. Ti psi so dobri družabniki in zahtevajo veliko druženja in človeškega stika. Najraje so v lastnikovem naročju, sicer pa so mu ves čas za petami. Na lastnika se zelo navežejo, so zvesti in ga spremljajo kamor koli gre. Te pse ne smemo izolirati od preostalega družinskega življenja, saj potrebujejo veliko družabnosti. Če so sami, niso srečni. Od lastnika in drugih članov družine zahtevajo veliko pozornosti in aktivnosti, obožujejo pa nežnost in izkazovanje ljubezni. Za socializacijo je pomembno, da obilo časa namenimo že mladičkom, saj sicer lahko postanejo pretirano plašni. Pasma velja za inteligentno in učljivo, pri učenju pa je potrebna pozitivna motivacija in potrpežljivost. Pretiranega šolanja ti psi ne zahtevajo, saj so že po naravi precej ubogljivi. Trmo pokažejo le izjemoma, večinoma pa se trudijo, da v vsem ugajajo svojemu lastniku. Bolj kot do stika z drugimi psi in živalmi jim je pomembno, da se družijo s svojim lastnikom.

Komu so namenjeni?

Shih Tzu je odličen družinski pes, saj obožuje otroke, igro z njimi in norčije. Do otrok so zelo tolerantni, vseeno pa je potrebno otroke naučiti, da z njimi primerno ravnajo, saj so to vendarle majhni psi. Do tujcev so ti psi zadržani, niso pa to ravno psi čuvaji. Primerni so za življenje v stanovanju, saj so zelo mirni in ne lajajo veliko, običajno samo ob zvonjenju zvonca, pogosto pa niti to ne. Shih Tzu je izključno notranji pes, saj slabo prenaša ekstreme v temperaturah in vlažnost. Zaradi njihove družabnosti se ti psi hitro vključijo v družinski krog, z njimi pa družina pridobi novega, zabavnega, ljubečega in nezahtevnega družinskega člana.

Zdravje pasme

Gre za pasmo z dolgo življenjsko dobo, kljub temu pa so ti psi lahko nagnjeni k nekaterim boleznim. Ena izmed njih je bolezen hrbteničnih ploščic, do česar lahko pride zaradi njihovega dolgega hrbta in kratkih nog. Nagnjeni so še k vnetjem ušes, boleznim ledvic, težavam z očmi in k zgodnjemu izgubljanju zob. Ker imajo kratek smrček, se lahko pojavijo težave z dihanjem – to je tudi razlog, da med spanjem običajno smrčijo. Pogosta težava je tudi prekomerna telesna teža, zato je nujno, da dobijo več majhnih obrokov skozi ves dan.

Sorodne vsebine

Najbolj brano