DomovPlazilciKako pripraviti terarij?

Kako pripraviti terarij?

V kolikor si za hišnega ljubljenčka želite omisliti plazilca, potem morate pred nakupom živali izbrati in urediti primeren terarij. Terarij je smiselno kupiti že preden kupimo žival, da imamo dovolj časa, da ga ustrezno uredimo. Najpomembneje je, da izberemo dovolj velik terarij – izbira dimenzij je odvisna od velikosti in specifičnih potreb izbrane živali. Če se odločimo za drevesne živalske vrste, potem moramo izbrati pokončen terarij, če pa želimo imeti doma talne vrste živali, potem je prava izbira ležeč terarij. Pri pripravi terarija za svojega hišnega ljubljenčka moramo paziti na: ustrezen vir toplote, ustrezno prezračevanje, osvetlitev, oprema za merjenje temperature in vlage v zraku, podlaga, skrivališča, enostaven dostop v notranjost terarija in dodatki (dekoracije, posoda za vodo, ipd.). Vse to je potrebno pripraviti še preden v svoj dom pripeljemo novega hišnega ljubljenčka.

Osvetlitev terarija

S primerno osvetlitvijo v terariju poskrbimo za ustvarjanje dneva in noči – torej življenjskega ritma, s čimer se pri živalih uravnava mnoge biološke procese. Osvetlitev vpliva tudi na presnovo kalcija, apetit živali, rast rastlin, ipd. V kolikor smo lastnik dnevnih živalih, je zelo pomemben spekter svetlobe. Svetlobo sestavljajo različne valovne dolžine, pri čemer je za zdravje plazilcev izjemnega pomena UVA in UVB spekter. Da bi to dosegli, je potrebno izbrati žarnice z različnim deležem UVB sevanja. Pri tem je potrebno terarij opremiti z gosto mrežo, ki prepušča UV svetlobo. Ponoči osvetlitev v terariju izklopimo.

Sistem prezračevanja terarija

Zračenje terarija je najbolje urediti z mrežastim pokrovom in zračnikom, ki ga namestimo v spodnji del terarija. Pri takem sistemu zračenja lahko zrak prosto prehaja skozi terarij in ustvarja različno temperatura v različnih delih terarija. S tem ima žival na razpolago, da si izbere temperaturo, ki ji v danem trenutku najbolj godi. V terarij je smiselno namestiti dva termometra, s katerimi merimo temperaturo. Eden naj bo na vrhu, drugi pa na dnu terarija. Z ustrezno temperaturo se pri plazilcih, ki so sicer hladnokrvne živali, uravnava presnova in prebava. Terarij ogrevamo z grelno žarnico, grelnim kablom, grelnim kamnom ali pa z grelno ploščo. Če gre za dnevno aktivne vrste, potem jim je potrebno ustvariti pogoje, čim bolj podobne tistim v naravi, ko se sončijo na soncu – to pomeni, da takim živalim zagotovimo vir toplote od zgoraj.

Vlaga zraka v terariju

Vlaga je zelo pomemben dejavnik za zdravje plazilcev. Če je blaga prenizka, lahko pride do težav z levitvijo, pri previsoki vlagi pa je nevarnost glivičnih ali bakterijskih okužb. Vlago višamo z rošenjem, vlaženjem podlage, z meglilnimi napravami, namestitvijo slapov, s pomočjo živih rastlin, ipd. Da bi vedeli, kolikšna je vlaga v terariju, je vanj smiselno namestiti higrometer.

Priprava podlage

Podlaga vpliva na zdravje plazilcev. Pomembno je, da živali, ki v naravi živijo npr. v gozdu, ne nastanimo na peščeno podlago, ki je namenjena za živali, ki prebivajo v puščavi, in obratno. Če podlaga ni primerna, lahko tvegamo celo pogin živali. Žival lahko pogoltne delce prebave ali pa pride do raznih infekcij, zunanjih poškodb, ipd. Podlago zato prilagodimo naravnim pogojem, v katerih živi žival.

Priprava skrivališč

Živalim moramo pripraviti tudi skrivališča, saj se živali tako počutijo varnejše. V kolikor se živali nimajo kam skriti, to lahko privede do izbruha bolezni in celo do pogina.

Kako terarij očistimo?

Terarij je potrebno redno čistiti – enkrat tedensko, pri tem pa ne smemo uporabljati nobenih čistil. Površine se samo obrišejo s krpo, ki jo močimo v vodi, lahko z dodatkom vinskega kisa.

Prejšnji članek
Naslednji članek
Sorodne vsebine

Najbolj brano