DomovNasvetiCepljenje živali

Cepljenje živali

Cepljenje živali je preventivni poseg, ki je namenjen zaščiti živali pred raznolikimi boleznimi, za katerimi lahko zbolijo. Pri nas je edino predpisano in obvezno cepljenje psov proti steklini, vsa ostala možna cepljenja pa so povsem prostovoljna in neobvezna. Cepljenje živali je obvezno še v primeru, da želimo s svojim hišnim ljubljenčkom potovati v tujino ali pa ga želimo prijaviti za sodelovanje na lepotnem tekmovanju. Veterinarji lastnikom povečini svetujejo oziroma priporočajo tudi nekatera druga cepljenja, o nujnosti katerih pa, glede na način življenja in zdravstveno stanje živali, presodi vsak lastnik sam. Pri tem je potrebno upoštevati, da žival cepimo, ko je povsem zdrava. Če je žival kakor koli bolna, je potrebno s cepljenjem počakati, saj sicer lahko resno škodujemo njenemu zdravju. Prav tako se je pred cepljenjem potrebno posvetovati z veterinarjem, v kolikor imamo žival, ki je alergična na sestavine v cepivu. Da bo cepivo pri vašem hišnem ljubljenčki zares učinkovito, je potrebno pred cepljenjem odpraviti še morebitne notranje zajedavce, saj drugače cepivo ne bo enako učinkovito.

Cepljenje živali je edini zares učinkovit način, da preprečimo, da bi se naš hišni ljubljenček okužil s katero od hudih nalezljivih bolezni. Nekatere izmed tovrstnih bolezni se namreč lahko končajo tudi s poginom živali.

Redno cepljenje živali je odgovornost lastnika – do lastne živali in tudi do ostalih lastnikov ter njihovih hišnih ljubljenčkov, ki so že cepljeni. Na ta način se zmanjša obseg in pojav hudih bolezni med živali. Cilj cepljenja je povsem zajeziti pojavljanje določenih bolezni – tako smo pri nas, kjer je obvezno cepljenje psov proti steklini, to bolezen pri psih praktično povsem izkoreninili. Cepljenje je tudi cenejše kakor kasnejša draga in tudi čustveno naporna zdravljenja, ki so povrh vsega pogosto tudi neuspešna in za žival fizično ter psihično zelo utrujajoča, lahko pa se kljub trudu na koncu še vedno končajo s poginom.

Katera cepljenja pri mačkah?

Za mačke so predvidena tri osnovna cepljenja: proti kugi in drugim kužnim boleznim, proti steklini in proti levkozi. Mačko je posebej priporočljivo cepiti v primerih, če živi zunaj ali pa v stanovanju, z možnostjo izhoda ven. Za cepljenje proti steklini se je smiselno odločiti, v kolikor lahko vaša mačka prihaja v stik z divjimi živalmi (npr. če živite v bližini gozda). Če mačka živi zgolj v stanovanju ali hiši in ne prihaja do stika z drugimi mačkami, potem je dovolj cepljenje proti kugi. Ta smrtonosni virus lahko na mačko prenese lastnik s svojimi oblačili ali s predmeti, ki jih v stanovanje prinese od drugod. Cepivo proti kugi se izvede ob dopolnjenih 8 tednih, nato pa v razmikih 4 tednov še 2-krat. Cepljenje se nato obnavlja vsako leto. Pri steklini in levkozi se prvič cepi enkrat, ko je mačka še mlada, nato pa se cepljenje ponavlja enkrat letno.

O priporočljivem cepljenju za vašega hišnega ljubljenčka se pozanimajte pri veterinarju, ki bo glede na posamezno žival svetoval, katero cepivo je priporočljivo.

Katera cepljenja pri psih?

Za pse sta predvideni dve osnovni cepljenji – proti steklini in proti kugi ter drugim kužnim boleznim. Cepljenje proti steklini je obvezno za vse lastnike psov. S tem psa tudi registrirate nase. V kolikor psa ne cepite, je predvidena kazen od 200 do 500 evrov. Vsi psi v Sloveniji, rojeni po letu 2003, morajo biti tudi čipirani. Prvo cepljenje proti kugi se opravi, ko je pes star 8 tednov, nato se ponovi še 2-krat v razmiku 4 tednov. Kasneje se to obnavlja enkrat na leto. Tudi cepljenje proti steklini se obnavlja vsako leto, prvič pa psa cepimo potem, ko je dopolnil 3 mesece.

Psice lahko cepimo tudi proti herpes virusu. Ta lahko pri odraslih psih povzroči obolenje dihal, pri brejih samicah pa pogin novorojenih mladičev ali abortus. Proti herpes virusu cepimo psico v estrusu in v 1-2 tedna pred samim kotenjem. Cepljenje se obnovi pred vsako brejostjo in kotenjem.

Prejšnji članek
Naslednji članek
Sorodne vsebine

Najbolj brano