DomovNasvetiKako izbrati rejca?

Kako izbrati rejca?

Ko se odločimo za hišnega ljubljenčka, se moramo odločiti tudi, kje ga bomo kupili. Pri nas za večina pasem obstaja več različnih rejcev, zato se moramo pred nakupom prepričati, kateri rejci oziroma vzreditelji so zares kakovostni in lepo ravnajo s svojimi živalmi. Ker je vzreja mnogih, posebej dražjih pasem, v zadnjem času za marsikoga postal donosen posel, je toliko pomembneje, da se pred nakupom temeljito pozanimamo, kakšen je vzreditelj in ali za svoje živali skrbi lepo. Dober vzreditelj ali rejec živali je načeloma zelo izbirčen in lahko tudi nekoliko zadržan, ko gre za sprejemanje potencialnih kupcev. V enaki meri naj bi bil do vzrediteljev zadržan in izbirčen tudi potencialni lastnik. Dobri rejec na prvo mesto vselej postavlja dobro počutje in zdravje mladičkov, za katere ustrezno skrbi in jim nudi vse potrebno za prijetno življenje. Rejec živali, ki mu je zares mar za svoje živali, lepo skrbi tudi za mamo mladičkov in za ostale živali. Pri nakupu je tako vselej smiselno pogledati razmere, v katerih živijo mladički. Že po negi in stanju njihovega življenjskega prostora lahko hitro vidimo, ali rejec ustrezno skrbi za svoje živali. V kolikor opazimo, da rejec živali trpinči ali živijo v neustreznih razmerah, smo ga dolžni prijaviti pristojnim službam.

Izogibajte se rejca, ki…

Ko izbirate hišnega ljubljenčka, se vsekakor izognite rejcem, ki vam želijo samo pokazati mladičke. Dober rejec živali bo potencialnega kupca namreč najprej seznanil z odraslimi živalmi (psmi), da oceni, kako se razumete z njimi in ali ste dovolj izkušeni za vzrejo določene pasme. Šele potem vam bo pokazal mladiče. Če je rejec živali odgovoren in dober, vam ne bo prodal mladiča, če bo ocenil, da nimate potrebnega znanja in izkušenj za ravnanje z odraslim psom.

Tudi kot kupec psa se je najprej najbolje spoznati s kar čim več predstavniki odraslih psov iz družine bodočega mladička. Večina namreč ob pogledu na čudovito leglo mladičkov povsem izgubi razsodnost in glavo. V kolikor kot kupec opazimo, da so odrasli psi lepo vzgojeni, prijazni, niso agresivni in se med sabo dobro razumejo, smo lahko bolj prepričani, da je vzreditelj z njimi ravnal pravilno.

Preverite priporočila

Dobrih vzrediteljev se drži dober glas. Običajno imajo takšni rejci tudi priporočila drugih zadovoljnih kupcev, pogosto pa tudi kontakte rejcev podobnih pasem. Če že poznamo koga, ki ima pasmo, ki bi si jo želeli tudi sami, lahko za priporočila o rejcu povprašamo tudi njih. Običajno so resni in dobri rejci precej poznani, njihova legla pa so pogosto že vnaprej »rezervirana«. Dober rejec živali vam bo znal povedati vse o pasmi, prav tako pa bo hitro ugotovil, če vi niste primeren kandidat za določeno pasmo. Rejec mora brez zadržkov s potencialnimi kupci deliti tudi informacije o pričakovani življenjski dobi, o dednih boleznih, o specifičnih karakternih posebnostih, ipd. Ljubljenčka tudi ni dobro kupovati »na slepo« – preko raznih spletnih trgovin ali portalov, brez da bi zares spoznali razmere, v katerih živali živijo.

Dolgoživi psi imajo običajno dober karakter, lažje jih je tudi izšolati. Psi z vedenjskimi težavami imajo običajno tudi krajšo življenjsko dobo, zato je pomembno, da izberete rejca, ki v prvih mesecih življenja mladičkov lepo in skrbno ravna z njimi.

Pravila za izbiro rejca in mladička

  • Iščite mladičke, ki so vzgojeni v notranjih prostorih in so navajeni človeškega stika. Izogibajte se tistih živali, ki so vzgojene na prostem, stran od človeka, saj so te živali pogosto slabo socializirane, lahko pa imajo tudi druge vedenjske težave.
  • Mladiček naj bi osvojil osnove socializacije že v leglu, v kolikor rejec živali poskrbi za to. Najbolj pomembne faze začetne vzreje tako potekajo še preden ljubljenčka pripeljete domov.
  • Ocenite, kako je poskrbljeno za odrasle pse določenega rejca. Povprašajte tudi, kolikšno starost so dočakali starši, stari starši, pra-starši in drugi sorodniki mladička.
Prejšnji članek
Naslednji članek
Sorodne vsebine

Najbolj brano