DomovPlazilciGekon za domačo žival

Gekon za domačo žival

Gekon spada med kuščarje, ki so, podobno kakor želve, zelo zanimivi in priljubljeni hišni ljubljenčki. Kuščarji so plazeče luskaste živali. Obstaja več vrst kuščarjev. Za začetnike in otroke je še najbolj primeren leopardji gekon, ki je majhen, prilagodljiv in od lastnika ne zahtevajo veliko zahtevne nege. Mnogo zahtevnejši kuščar je na primer legvan, ki je tudi občutno večji, saj v dolžino zraste lahko tudi preko enega metra. Leopardji gekon je tako precej pogostejša in bolj priljubljena izbira. Na splošno gekon ne zahteva veliko nege, večina časa preživi v svojem terariju in tudi ni najbolj živahna žival. Njihova življenjska doba je kratka, prav tako ne kaže posebne navezanosti ali potrebe po človeški bližini. Primeren je za prvega kuščarja oziroma, v kolikor se s teraristiko srečujete prvič.

Vrsta Leopardji gekon
Velikost 20-28 cm
Življenjska doba 10-15 let (izjemoma do 30 let)
Domovina Afganistan, Pakistan, Indija
Življenjski prostor stepa, kamnita puščava
Hrana v naravi žuželke, pajki, škorpijoni, kuščarji

 

Gekon je prijeten hišni ljubljenček, ki je zelo prijazen do svojega lastnika. Na ljudi se hitro navadi in se povečini ne boji človeka. Ugrizi gekona so sila redki, zgolj v primeru, če se bi žival počutila napadeno ali ogroženo. Gekon je zelo nezahteven in čist, tudi zahteve glede primernega življenjskega prostora zanj so zelo enostavne. Ima gibljive veke, kar mu omogoča mežikanje. Med spanjem gekon tudi zapre oči. Na koncu prstov imajo gekoni krempeljčke. Njegova domovina so polpuščavski deli Iraka, Indije, Pakistana in Afganistana. Gre za nočno žival, ki je aktivna predvsem v času noči. Uvrščamo ga med srednje velike gekone, saj zraste maksimalno do 30 cm. Podnevi gekon po večini počiva in se skriva v sencah skal v terariju.

Barva gekona v ujetništvu lahko zelo variira – od bele, rumene pa do skoraj črne. V naravi so sicer te živali svetlo rjave, na telesu pa imajo temnejše pege in vzorce. Ime so dobili ravno po vzorcih, ki spominjajo na vzorec pri leopardu.

Ob nevarnosti gekon izpusti rep, zato ga nikoli ne držimo oziroma prijemamo zanj. Če se gekonu rep odtrga, mu zraste krajši nov, ki nekoliko spominja na obliko glave. Namen tega je, da v naravi to morebitne plenilce zmede, da ne vedo, na kateri strani bi napadli kuščarja.

Prehrana

Gekon je mesojeda žival in je živo hrano. V naravi tako poje praktično vse, kar uspe uloviti. Plen zagrabi s svojimi močnimi čeljustmi in ga pogoltne. Preden gekon skoči na svoj plen, se mu začne rep tresti. V njem tudi hrani zalogo hrane (maščobe), zato je nekoliko odebeljen. Pri ulovu je omejen predvsem na tla, saj na tačkah nima priseskov, kot njegovi sorodniki, in zato ni ravno dober plezalec. Po navpičnih stenah ne zna plezati.

Gekon se izvali v rumeni barvi, ima pa temne prečne pasove. Ti postopoma bledijo, pri odraslem gekonu pa so vidni kot rjave pike (leopardji vzorec). S selektivno vzrejo gekonov so nastali tudi razni vzorci in barve.

Terarij za gekona

Terarij odraslega gekona naj bo velikosti vsaj 30 x 60 x 30 cm. Vselej se lastnikom priporoča večji terarij. Opremiti ga je potrebno z dvema ali več neonskimi cevmi, ki sevajo za gekona primeren UV spekter. V terarij je potrebno namestiti tudi eno ali dve grelni žarnici, pod katerima se gekon greje. Ena od obeh žarnic mora biti nočna (modra svetloba), da ponoči ne vznemirja živali. Na stranice terarija je priporočljivo pritrditi plošče iz plutovca, barvno tapeto ali pa stranice pobarvamo s svetlimi barvami. Leopardji gekon je zelo mirna vrsta, zato lahko v enem terariju gojimo enega samca in več samic skupaj. Nikoli pa skupaj ne gojimo več samcev, saj se ne prenašajo najbolje.

Prejšnji članek
Naslednji članek
Sorodne vsebine

Najbolj brano