DomovDruge živaliPajek kot domača žival

Pajek kot domača žival

Pajki postajajo vse bolj priljubljene in tudi pogoste domače živali pri nas. Če smo jih včasih lahko videli le v zaprašenih, skritih kotičkih svojega doma, od koder smo se jih želeli čim prej znebiti, pa se danes vse več ljudi odloča za posebne vrste pajkov, ki jih gojijo v svojem domu. Izbira pajka mora biti sicer precej temeljito premišljena, saj je za začetnike bolj primerna katera izmed manj zahtevnih in tudi manj nevarnih vrst pajkov.  Kljub temu, da pajek torej postaja vse pogostejši hišni ljubljenček, pa je še vedno dokaj nenavadna in nepoznana domača žival. V prvi vrsti se je pred odločitvijo za pajka potrebno zavedati, da tudi ta žival, tako kot vse druge hišne živali, od svojega lastnika zahteva poznavanje vrste in seveda tudi določeno nego. Za razliko od večine hišnih ljubljenčkov pajki sicer veljajo za dokaj nezahtevne kar se tiče nege in dela. To jih dela tudi zelo priljubljene in popularne med ljubitelji teraristike. Kot že omenjeno se je na začetku bolje odločiti za manj nevarno in manj zahtevno vrsto pajka, ki od lastnika ne zahteva veliko znanja. Pogosto se namreč zgodi, da se posamezniki odločajo za preveč zahtevne in zelo strupene vrste, svoje zbirke pajkov pa nato tudi prehitro širijo, stvari pa jim lahko tako hitro uidejo iz nadzora. Pri odločitvi za domačo žival pajka se je tako potrebno zavedati, da imajo vsi pajki v sebi strup, tudi manj nevarne vrste. Ugrizi pajkov tako niso redkost, lahko so tudi zelo boleči ali imajo celo hujše posledice.

Za začetnike je najboljša izbira vrsta Gramostolo Rosea, prav tako se priporoča katera od Brachypelm (Smith, Emilia, Aurathum, Albopilosum). To so mirne vrste pajkov, s katerimi je dokaj preprosto rokovati. Ti pajki za obrambo uporabljajo dlake na zadku, kar lahko povzroča srbečico in vneto sluznico, kar sicer je neprijetno, ni pa ravno nevarno za človeka. Ugrizi so pri omenjenih vrstah v primeru obrambe prej izjema kot pravilo. Prav tako ti pajki nimajo močnega strupa.

Za bolj izkušene gojitelje pajkov so primernejše nekatere vrste ptičjih pajkov, npr. Poechiloteria Ornata ali nekatere vrste afriških pajkov. Zanje je značilno, da so zelo hitri, močni in napadalni, z zelo močnim strupom.

Najbolj pogost pajek v naših trgovinah in hkrati tudi eden izmed najbolj priljubljenih pajkov med začetniki je Brachypelm Smith. V tabeli je nekaj podatkov za to vrsto.

Vrsta Talna
Karakter Miren, nenapadalen pajek
Velikost 14 cm
Vlaga 60 – 70 %
Temperatura 25 – 27 °C
Hrana Črički, ščurki, mali in veliki mokarji
Življenjska doba Eden najdlje živečih pajkov, samice celo do 20 – 30 let, samec lahko tudi samo 5 let

 

Priprava terarija

Pajek potrebuje dovolj velik terarij – ta naj bi bil 3-krat večji kakor je velik pajek. Če odrasel pajek meri 15 cm, potem potrebuje terarij velikosti 35 x 35 x 35 cm. Terarij po drugi strani ne sme biti prevelik, saj se pajek v njem lahko počuti izgubljenega in ogroženega. Mnogi pajki zaradi prevelikega terarija celo zavračajo hrano. V vsakem primeru je potrebno pajku v terariju pripraviti skrivališče, kamor se lahko skrije. V ta namen lahko uporabimo kos lubja ali kakšno korenino. Pajka je potrebno v terariju postaviti na dovolj toplo mesto, saj ne mara grelnih površin. V terarij ne rabimo nastaviti UV svetlobe, ker je pajek ne potrebuje. Priporočljiva je mehka podlaga (npr. kokosova ali navadna šota, mešanica šot), v katero radi kopljejo rove – skrivališča. Če gre za manj nevarno vrsto pajkov, potem ima terarij lahko vrata za odpiranje samo spredaj, pri večjih, še posebej drevesnih vrstah pajkov, pa je bolje izbrati terarije, ki so višji in imajo več različnih možnosti za odpiranje terarija (npr. spredaj in zgoraj).

Prehrana

Pajek se običajno hrani 1 – 2 krat na teden. Ves čas potrebujejo v terariju tudi posodo za vodo, ki ni namenjena toliko pitju, temveč predvsem vlaženju terarija. Hrana se prilagodi velikosti pajka. Običajno pajki jedo mokarje, čričke, zofobe, mišje goliče, nekatere velike vrste tudi miši. Če opazimo, da pajek zavrača hrano, je eden od razlogov lahko tudi bližnja levitev – nekje 2 tedna preden se levijo namreč pogosto zavračajo hrano. Nekateri primerki pajkov lahko hrano zavračajo tudi po nekaj mesecev.

Levitev

Pajki se levijo. V tem času in nekaj dni po levitvi, je pajka potrebno pustiti pri miru, vsak dotik v tem času ga namreč lahko poškoduje. Levitve nikoli ne skušamo pospešiti ali kako drugače posegati vanjo. Ko pajek konča z levitvijo, počakamo, da se umakne in šele nato vzamemo lev ven iz terarija.

Zanimivosti

Samice pajkov lahko živijo tudi nekajkrat dlje kakor samci iste vrste. Samice so običajno tudi večje, čeprav je spol živali mogoče določiti šele, ko je pajek že večji. Začetnikom se navadno priporoča nakup večjih vrst pajkov, saj je z njimi nekoliko lažje rokovati.

Cena pajkov se razlikuje od vrste do vrste – lahko bomo zanj odšteli nekaj evrov ali pa več 100 evrov. Večina vrst sicer stane okoli 50 evrov. Nakup je najbolje opraviti pri katerem izmed registriranih rejcev ali na sejmih.

Pajki niso primeren hišni ljubljenček za manjše otroke, saj ti večinoma ne zmorejo dovolj nežnega rokovanja z njimi. Po drugi strani so pajki strupeni in lahko tudi ogrožajo otroke.

Nekateri pajki lahko s svojimi ugrizi povzročijo celo komo, neprijetna vnetja in bolečine. Najbolj nevarne vrste imajo strupnike velike tudi preko centimetra.

Strokovnjaki ugotavljajo, da pajki ne izražajo čustev kakor na primer psi in mačke, ampak gre za živali z zelo osnovnim delovanjem. Večinoma so plašni in se želijo izogniti stresnim, nevarnim in ogrožajočim situacijam. Pri teh živalih ne moremo govoriti o udomačitvi, saj ne prepoznajo lastnika, ne kažejo veselja ali drugih značajskih potez.

Sorodne vsebine

Najbolj brano