DomovPsiVse o pasmi nemški ovčar

Vse o pasmi nemški ovčar

Opis pasme

Nemški ovčar sodi med ovčarske in pastirske pse. Originalno ime pasme je Deutscher Schäferhund (German Shepherd Dog). Pasma izvira iz Nemčije in je bila prvotno mišljena kot ovčarska pasma psov. Sčasoma pa so pri pasmi opazili izjemno inteligenco, zato so pse začeli uporabljati kot delovne pse. Nemški ovčar je primeren za družinskega psa, odlično pa se obnese tudi kot čuvaj, spremljevalec ali pes pomočnik za ljudi s posebnimi potrebami (npr. vodnik slepih). Pogosto pasmo vzgajajo tudi za reševalne pse ali za delo v vojski ali policiji. Pasmo zaznamuje izjemna zvestoba oziroma lojalnost. Gre za velikega psa, ki od lastnika ne terja posebno zahtevne nege. Dobro se ujame z drugimi psi in tudi z otroci.

Teža Samec: 30 – 40 kg
Samica: 22 – 32 kg
Višina Samec: 60 – 65 cm
Samica: 55 – 60 cm
Dlaka Nepremočljiva, resasta krovna dlaka, pod katero se nahaja podlanka
Barva Črna z rjavimi, sivimi ali rumenimi lisami, enobarvna črna, volčje siva z rjavimi oznakami
Povprečna življenjska doba 13-15 let

 

Nemški ovčar je odličen čuvaj in je do svojega lastnika ali družine tudi zelo zaščitniški. Nekateri se za to pasmo ne želijo odločiti, saj je za pasmo značilno močno odpadanje dlake. Nemški ovčarji imajo zaradi svojega namena in geografskega izvora namreč močno in nepremočljivo krovno dlako ter podlanko, katere namen je, da psa zaščiti pred mokroto in vremenskimi vplivi. Pasma ima lahko 3 različne vrste dlake: kratko, srednje dolgo ali dolgo. Podlanka je običajno srebrno sive barve, mehka in pri zdravem psu ne sme biti vidna skozi zunanjo dlako. Najbolj idealen življenjski prostor za takšnega psa je v hiši z vrtom ali v prostornem pesjaku. Gre za pse, ki so radi z družino, ob pomanjkanju pozornosti ali v primeru osamljenosti pa lahko nemški ovčarji postanejo agresivni. V leglu nemških ovčarjev je običajno 7-8 mladičev.

Pri tovrstnih psih je obvezna tudi zgodnja socializacija, saj sicer lahko postanejo agresivni do tujcev. Zaradi njihove inteligence je vzgoja hitra, z učenjem pa je potrebno začeti, ko je pes še mlad. Zaradi svoje učljivosti, inteligence in poslušnosti so ti psi idealni za pasje športe, agility in sledenje.

Od lastnika ti psi zahtevajo veliko telesne aktivnosti. Nemški ovčar terja vsakodnevne sprehode, uživa tudi v teku ali drugih intenzivnih aktivnostih. Ti psi potrebujejo veliko zaposlitve za telo in um in niso primerni za manj aktivne lastnike. Pasma je primerna za izkušene pasje lastnike, ki so dovolj športno aktivni, v svojo telesno aktivnost pa znajo vključiti tudi psa.

Temperament in značaj pasme

Najbolj izrazita lastnost te pasme je izjemna inteligenca psa. Nemški ovčar je zanesljiv in uravnovešen pes, ki je odličen čuvaj, kar pomeni, da je do tujcev nekoliko nezaupljiv. Ti psi so zelo zaščitniški do lastnikov, družine in imetja, znano pa je, da je pes vselej navezan zgolj na enega gospodarja. Za pasmo so značilne še naslednje značajske poteze: pogum, drznost, zvestoba in ubogljivost. Nemški ovčarji se običajno dobro ujamejo tudi z drugimi živalmi, a ga je potrebno na to navaditi čim ga pripeljemo v svoj dom. Pes je izjemno kompatibilen tudi z otroci vseh starosti (tudi z najmlajšimi) – do otrok je tak pes nežen in potrpežljiv.

Zdravje pasme

Pasma velja za načeloma zdravo pasmo, z dolgo življenjsko dobo. Pri nekaterih primerkih lahko pride do displazije kolkov ali komolcev. V redkih primerih se pri pasmi lahko pojavijo še: krvne motnje, prebavne težave, epilepsija, vnetje roženice, alergija na bolhe ali kronični ekcemi.

Sorodne vsebine

Najbolj brano