DomovPsiVse o pasmi labradorec

Vse o pasmi labradorec

Opis pasme

Labradorec je inteligenten in zvest pes, ki je primeren za domačega, službenega ali reševalnega psa. Originalno ime pasme je Labrador retriever. Psi so znani tudi kot izjemni terapevtski psi in psi vodniki. Ta pasma je idealna za družine z otrok ali za posameznike, ki imajo več hišnih ljubljenčkov. Vsekakor je to pes za aktivne posameznike, primeren pa je tudi kot prvi pes (za lastnike brez predhodnik izkušenj). Obstajata dve različici te pasme – angleška in ameriška, ki se razlikujeta po videzu. Angleški labradorec je večji in močnejši, ameriški pa elegantnejši in nekoliko višji. Barve dlak pri obeh različicah so črna, bež, zlata ali čokoladna, redkeje pa tudi siva ali srebrna dlaka. Dlaka je vodoodporna, kratka in gladka ter zelo nezahtevna za nego.

Teža Samec: 33 – 40 kg
Samica: 25 – 32 kg
Višina Samec: 56- 57 cm
Samica: 54 – 56 cm
Dlaka Kratka in gosta, s podlanko
Barva Črna,bež, zlata ali čokoladna, redkeje siva. Dopustna je majhna bela lisa na prsih.
Povprečna življenjska doba 12 let

Labradorec je velik pes, z močnim repom in telesom, ki je malenkost daljše od plečne višine. Noge te pasme so močne, kompaktne in imajo med prsti tac plavalno kožico, kar dela labradorce za izvrstne plavalce. Gobec te pasme je precej širok, zaznamuje pa jo tudi močan in širok vrat. Oči so velike, postavljene dokaj narazen. Če imamo zlatega, bež ali črnega labradorca, potem je barva oči običajno rjava, v kolikor pa je naš pes čokoladne barve, potem je barva oči navadno čokoladna. Ušesa so srednje velika in viseča.

Pasma je primerna za življenje v stanovanju ali v hiši z vrtom, lahko prebiva tudi v pesjaku, če ta zagotavlja dovolj zavetja. Pozimi in v hladnejših temperaturah je priporočljivo, da tak pes prenočuje na toplem. Ker so labradorci zelo učljiva pasma, so primerni za zahtevno šolanje in različne kinološke športe oziroma tekmovanja. Brez fizičnih in umskih izzivov bo ta pes nesrečen. Labradorci torej potrebujejo dnevno fizično in umsko zaposlitev, najboljša je kombinacija prinašanja žoge in plavanja. Če so psi osamljeni in se dolgočasijo, lahko povzročajo težave (grizenje in uničevanje predmetov). Psom je dobro ponuditi tudi žvečljive igrače, s katerimi lahko zadovoljijo potrebo po žvečenju. Pasmo je najbolje šolati na osnovi pozitivne motivacije (nagrada), saj je znano, da ob prisili ti psi ne delajo oziroma ne izvajajo zadanih nalog.

Nega labradorca je zelo enostavna. Občasno je potrebno takega psa pokrtačiti, da na ta način odstranimo prašne delce, sicer pa se dlaka dobro čisti sama. Ker gre za pse, ki so radi v vodi, se po plavanju priporoča izpiranje z vodo, šamponiranje pa naj bo redko.

Zgodovina pasme

Pasma izvira iz Nove Furlandije v Kanadi, kjer so jo vzredili za pomoč ribičem, da bi jim iz mrzle vode pomagali vleči ribiške mreže. Pasmo so kasneje uporabljali za prinašanje ustreljene perjadi in za delo v vodi. Gre za eno izmed najstarejših sodobnih pasem. V 19. stoletju so posamezne primerke prepeljali v Anglijo, kasneje pa so pasmo križali z nekaterimi drugimi pasmami. Od tod izvira lovski nagon, ki je značilen za te pse ter naravna sposobnost sledenja ter prinašanja.

Temperament in značaj

Pasma že desetletja velja za eno izmed najbolj priljubljenih pasem v Evropi. Zanjo se mnogi odločajo zaradi ljubeznivosti, inteligence, zvestobe, dobrosrčnosti, učljivosti in uravnovešenosti pasme. Gre za pse, ki zares uživajo v družbi človeka. Dobro se obnesejo tudi kot družinski psi, saj se odlično razumejo z otroci. Dobro se ujamejo z drugimi psi in celo z mačkami, tako da brez težav sobivajo z njimi. Njihov značaj je zelo igriv, zato radi prinašajo žogo, plavajo, se udeležujejo pasjih športnih tekmovanj, ipd. Od lastnika ti psi zahtevajo veliko ukvarjanja – gibanja in tudi umske stimulacije. Gre za pasmo prijetnega značaja, ki je zelo živahna, vodoljubna, prilagodljiva in zvesta. Labradorci so tudi psi, pri katerih redko najdemo agresivnost ali plašnost. Do agresivnosti lahko pride izjemoma, v primerih neustrezne socializacije in osamljenosti psov.

Zdravje pasme

Načeloma je pasma labradorec razmeroma zdrava pasma, nagnjeni pa so k težavam s sklepi. Potencialne bolezni so še: očesne bolezni ter tumorji mastocitov.

Sorodne vsebine

Najbolj brano