DomovPlazilciLegvan za domačo žival

Legvan za domačo žival

Legvan sodi med velike kuščarje. Gre za zelo čuteče živali, ki ne prenašajo dobro stresa in potrebujejo veliko pozornosti. Preden se odločimo za nakup legvana, je potrebno premisliti, ali mu lahko nudimo primeren življenjski prostor. Legvani zaradi svoje velikosti potrebujejo veliko prostora, prav tako pa imajo dolgo življenjsko dobo (12 – 15 let), kar pomeni, da moramo biti pred odločitvijo za to žival pripravljeni, da bomo zanjo skrbeli toliko let. Pri nakupu legvana je potrebno biti pozoren na to, da kupimo mlado in zdravo žival. Koža živali mora biti nepoškodovana, lepih barv in čista. Tudi rep mora biti nepoškodovan in raven, žival pa mora biti okoli nosu, oči in ust tudi povsem brez izcedkov. Legvan živi v toplem področju J in srednje Amerike.

Teža Do 10 kg
Velikost Samci do 2,2 m
Življenjska doba 12 – 15 let, lahko tudi do 20 let
Življenjski prostor J in srednja Amerika

 

Zeleni legvan

Pri ljubiteljih je zelo priljubljena vrsta zeleni legvan (Iguana iguana). V naravi živi v drevesnih krošnjah, v bližini vode. Zeleni legvan je zelo dober plavalec. V kolikor se počuti ogroženega, zbeži v vodo. Pred plenilcem se brani z udarci repa in z ugrizi. Velik samec v dolžino meri do 2,20 metra (z repom vred), samice pa so običajno nekoliko manjše in lažje. Zeleni legvan je lahko zelene barve, lahko pa barva tudi nekoliko variira – od modre do rjave. Koža je prekrita z drobnimi luskami, na otip je suha in hrapava. V terariju potrebujejo stalno temperaturo med 24 – 28 stopinj ter vročo točko, kjer je temperatura 36 – 40 stopinj Celzija.

Prehrana

Legvan je rastlinojed in se hrani predvsem z listi raznih rastlin. Lahko mu ponudimo liste solate, endivije, liste murv, regrata, deteljico, zeleno blitvo, brokoli, papriko, stročji fižol, občasno pa tudi kuhane makarone. Legvan zelo rad je tudi cvetove vrtnic, a to mu lahko ponudimo le v manjših količinah. Pomembno je, da ima ves čas svežo vodo in da v prehrani dobi dovolj vitaminov. Legvan ima nekoliko lepljiv jezik, s katerim si pomaga, ko se hrani. Ima tudi zelo močne čeljusti z do 120 majhnimi, zares ostrimi zobmi.

Zeleni legvan je, zaradi krčenja njegovega naravnega prostora in lova za prodajo za hišne ljubljenčke, zaščitena živalska vrsta.

Zanimivosti

Pred kratkim so znanstveniki odkrili, da ta žival proizvaja manjše količine strupa, a človeku vseeno ni nevaren. Posebnost je tudi temensko ali tretje oko, ki je videti kot luska in s katerim vidi sovražnika od zgoraj. Legvan se ne levi naenkrat, temveč po delih. Če mu v nevarnosti odpade rep (ali ga odvrže), mu, podobno kakor gekonu, zraste nov. Ker z repom zares močno udari, lahko v terariju razbije steklo, če ni kaljeno.

Legvani imajo zelo raznolike karakterje. Gre za samosvoje in močne živali, ki na spremenjene razmere zelo hitro odreagirajo. Legvan je tudi zelo teritorialna žival. Samičke izvalijo med 10 do 15 jajc.

Prejšnji članek
Naslednji članek
Sorodne vsebine

Najbolj brano