DomovNasvetiŽivalski prhljaj je onesnaževalec zraka, ki se ga lahko znebite s prezračevalno...

Živalski prhljaj je onesnaževalec zraka, ki se ga lahko znebite s prezračevalno napravo 

Znano je, da so alergije in atopijski dermatitis tesno povezani. Večina otrok in odraslih z atopijskim dermatitisom je namreč alergičnih tudi na živalski prhljaj, pršice, plesni, pelod in na nekatera živila, kot so mleko, jajca ali oreščki. Zato zdravniki priporočajo, da se posamezniki z atopijskim dermatitisom ali alergijami izogibajo alergenom, ki povzročajo poslabšanje zdravstvenega stanja. To pomeni prenehanje uživanja alergenih živil, izogibanje stiku s psi in mačkami ter večja skrb za kakovosten zrak v bivalnih prostorih.  

Ker pa štirinožni prijatelji pogosto že živijo z nami in se jim ne želimo odreči, se je treba naučiti skrbeti za kakovost zraka, saj se živalski prhljaj, ki je najpogostejši živalski alergen, prenaša ravno po zraku. Zato je ključno prezračevanje čez cel dan in vse dni v letu, ki ga dosežemo s prezračevalnim sistemom ter v kombinaciji z uporabo čistilca zraka.  

Kaj je živalski prhljaj 

Najpogostejši alergen, ki ga povzročajo hišni ljubljenčki, ni njihova dlaka, ampak živalski prhljaj. Tega najdemo v zraku v obliki majhnih delcev živalske kože, ki jo odvržejo mačke, psi, glodavci ter tudi ptice in druge živali s krznom ali perjem. Živalski prhljaj je problematičen predvsem zato, ker se zadrži v zraku tudi do šest mesecev po tem, ko žival več ne biva v prostoru.  

Alergene pa so lahko tudi živalske beljakovine, ki jih najdemo v slini, urinu in blatu mačk, psov in drugih hišnih ljubljenčkov. Te se prav tako prenašajo po zraku, in sicer takrat, ko se živalski izločki posušijo, odlepijo z živalskega kožuha in raznesejo po zraku. Tudi delci beljakovin so tako majhni, da lahko ostanejo v zraku več ur in ob vdihovanju vstopijo globoko v pljuča ter povzročajo zdravstvene težave. 

Kako odpraviti živalski prhljaj 

Če alergija na živalski prhljaj in beljakovine ni prehuda ali življenjsko nevarna, obstajajo načini za zmanjšanje le teh, ne da bi se pri tem hišnim ljubljenčkom odrekli. Prvi predlog je, da ljubljenčkom prepovemo vstop v določene prostore, kot je spalnica, kjer preživimo v kosu največ časa. Če kljub temu želimo deliti svojo spalnico z ljubljenčkom, je treba poskrbeti za pogostejšo menjavo rjuh in posteljnine. Drugi predlog je pogostejše kopanje hišnih ljubljenčkov, saj se na ta način zmanjšuje raven prhljaja, ki se sprošča v zrak. Pred tem se je dobro posvetovati z veterinarjem o načinu in pogostosti kopanja svojega ljubljenčka. Tretji predlog je večja splošna čistoča doma, ki jo dosežemo s pogostejšim čiščenjem tkanin pohištva, preprog, tal, pultov, sten ter živalskega ležišča in stranišča. Četrti predlog pa je vgradnja učinkovitega prezračevalnega sistema, ki vse dni v letu skrbi za izmenjavo zraka in s tem za kakovosten zrak. 

Prednosti prezračevalnih naprav 

Z zračenjem z lokalnimi prezračevalnimi sistemi spuščamo v prostor svež zrak in odvajamo porabljen zrak, ki je zasičen z notranjimi onesnaževalci in alergeni, kot sta živalski prhljaj in beljakovine. Pri tej izmenjavi zraka se s pomočjo filtrov, posebej narejenih za prezračevalne naprave, preprečuje tudi vdor zunanjih alergenov in mikroorganizmov. Osnovni zračni filtri zagotavljajo čiščenje svežega zraka, ščitijo pred različnimi zunanjimi nečistočami in insekti ter delujejo protibakterijsko. Nadstandardni filtri pa skrbijo še za zanesljivo odstranjevanje cvetnega prahu in prašnih delcev iz svežega zraka.  

Lepota je v zraku 

Podjetje Airabela je uvoznik in distributer prezračevalnih sistemov blagovne znamke SIKU, zato ponujajo svetovanje pri izbiri primernega prezračevalnega sistema za vaše bivalne prostore. Pokličite jih lahko na brezplačno telefonsko številko 080 88 50 in si zagotovite informacije o prednostih prezračevalnih sistemov, njihovem videzu in delovanju. Zagotovite si maksimalno ugodne bivalne razmere za vso družino in štirinožne prijatelje. 

Naročnik: Airabela d.o.o.
T: 080 88 50 
N: Šmartinska 58 A, 1000 Ljubljana 

Sorodne vsebine

Najbolj brano