DomovMačkeSpoznajmo pasmo britanska mačka

Spoznajmo pasmo britanska mačka

Opis pasme

Britanska mačka ali krajše britanka je srednje velika do velika mačka. Zanjo je značilno mišično in čokato telo. te mačke imajo kratke noge in rep, ki je debel in na koncu zaokrožen. Glava je pri tej pasmi okrogla in velika, takšne so tudi oči. Barva oči je odvisna od barve kožuha. Za britansko mačko je značilen tudi kratek in širok smrček. Samčki so običajno nekoliko večji od samičk. Posebnost pasme je kožuh, ki je tako gost, da dlake ne ležijo ob telesu, ampak stojijo navpično. To daje mačkam poseben plišast izgled. Nega te pasme je zelo nezahtevna, saj se v dlaki ne pojavljajo vozli in se ne sprijema. Dovolj je česanje kožuha enkrat na teden, pogosteje pa v času menjavanja dlake.

Velikost Srednje velika do velika mačka
Teža Max do 10 kg (samci)
Dlaka Kratka in gosta, stoji navpično na telo
Barva dlake Modra, bela, rdeča, krem, lila, rjava, črna, barva cimeta

Zgodovina pasme

Britanska mačka je najstarejša britanska pasma mačk. Pasma je nastala proti koncu 19. stoletja. Rimljani naj bi pri osvajanju ozemlja Britanije s sabo vozili mačke, katerih namen je bil iztrebljanje nadležnih miši in drugih glodavcev. Ko so Rimljane iz Britanskega otočja pregnali, so za njimi ostale mačke, ki so se prilagodile na nove življenjske razmere. Skozi zgodovino je pasma preživljala težke čase, preživeti pa ji je uspelo predvsem zaradi inteligentnosti in sposobnosti. Leta 1871 je ljubitelj britank Harrison Weir v Londonu organiziral prvo mačjo razstavo, na njej pa je predstavil tudi britanko, in sicer kot prvo rodovniško pasmo. S tem se je zanimanje za pasmo zelo povečalo. Sprva so za pravo barvo pasme priznavali le modro barvo, kasneje pa se je pasma začela pojavljati tudi v drugih barvah. Od tod je izšlo tudi preimenovanje pasme iz »British Blue« v »British Shorthair«.

Temperament in značaj pasme

Pasma je idealna za bivanje v stanovanju. Gre za ljubeče, zelo inteligentne, bistre in zveste mačke. So zelo radovedne in rade spremljajo svoje lastnike pri opravilih. Zanje je značilen miren in potrpežljiv značaj, zelo lepo se ujamejo tudi z otroci in drugimi živalmi. Primerne so za vse, ki si želijo tihe mačke. Raje kot v naročju se zvijejo v klobčič pri nogah ali v bližini lastnika. So zmerno aktivne in zmerno igrive. Če potrebujejo čas zase, se umaknejo, umirijo in spijo. Kot večina mačk tudi britanke uživajo v pozornosti in božanju. Lastniku so britanke neizmerno vdane, nekoliko zadržane pa so do tujcev in nepoznanih oseb.

Sorodne vsebine

Najbolj brano