DomovPlazilciPolži kot domači ljubljenčki

Polži kot domači ljubljenčki

Če je včasih to veljalo za nepredstavljivo, pa je danes mogoče polže kot hišne ljubljenčke srečati že v marsikaterem domu. Polži so v preteklosti veljali predvsem za škodljivce, ki uničujejo pridelek in rastlinje na vrtu, ponekod pa so jih uporabljali predvsem v kulinariki. V zadnjih letih pa se polži vse več in pogosteje pojavljajo tudi kot domači hišni ljubljenčki. Za hišnega ljubljenčka pa ljubitelji ne vzamejo katerega koli polža, temveč je najbolj priljubljena in pogosta vrsta afriški orjaški polž. V svoji domovini, Afriki, tej polži sicer veljajo za škodljivca, v Aziji pa je ta vrsta zelo priljubljena kot hrana, še zlasti na Kitajskem. Ti polži niso radi sami, ampak raje živijo v skupinah. Ker se  običajno razmeroma hitro razmnožijo, to niti ne predstavlja problem, večji problem je za lastnike pogosteje ta, da se pretirano namnožijo. V enem letu lahko ti polži zrastejo iz samo nekaj milimetrov tudi do 20 cm.

Velikost Do 20 cm
Povprečna življenjska doba Do 7 let
Temperatura v terariju Med 19 in 26 stopinj Celzijami
Hrana Sadje in zelenjava, kalcij (sipina kost, kalcij v prahu)

Orjaški afriški polž

Orjaški afriški polž oziroma Achatina fulica kot hišni ljubljenčki potrebujejo svoj poseben življenjski prostor. Najbolje je te polže namestiti v terarij – ta naj bo vsaj 3-krat daljša od dolžine polža. Višina terarija naj bo tolikšna, da se polži lahko plazijo v terariju brez, da bi se dotikali pokrova. Terarij moramo imeti prezračen, okolje pa vseskozi vlažno. Na dno terarija ali posode je najbolje namestiti substrat, še boljša je zemlja iz vrta. Zemlja ne sme biti mokra in blatna, mora pa biti vlažna. V posodi oziroma terariju mora biti temperatura nekje med 19 in 26 stopinjami Celzija. V kolikor so temperature nižje, to vidno upočasni rast in razmnoževanje polžev. Prenizke temperature tudi niso primerne za njihovo zdravje.

Orjaški afriški polži rastejo vse svoje življenje in lahko živijo tudi do 7 let.

S čim se hranijo polži?

Hrana za orjaškega afriškega polža so vse vrste surove zelenjave in sadje, na primer korenje, por, zelena, krompir, buče, jabolka, kumare, melone, jajčevci, paradižnik in drugo. Najbolje je hrano postaviti na vrh zemlje, na tleh terarija, da jo polži lahko brez težav dosežejo. V posodo ni priporočljivo dati več hrane, kot jo polži lahko pojejo v cca. dveh dneh. V nasprotnem primeru lahko hrana zgnije in ni več primerna za uživanje. Ti polži v svoji prehrani potrebujejo tudi kalcij, da lahko oblikujejo svoje lupine. V kolikor jim v prehrano ne dodajamo kalcija, bodo poskušali drugim polžem jesti lupine, prav tako pa bo tudi njihova lastna lupina zelo krhka. Kalcij polžem najlažje dodamo tako, da jim ponudimo sipino kost. Polži se bodo z njo prehranjevali glede na svoje potrebe. Če se odločite za kalcij v prahu, jim ga posipajte po zelenjavi ali sadju.

Razmnoževanje polžev

Pri orjaških afriških polžih je razmnoževanje zelo enostavno. Ko polži odrastejo, tako razmnoževanje poteka skoraj povsem samodejno. Ker gre za dvospolnike, do zaroda pride tudi, če imate sprva v terariju samo enega samega polža. Ti polži jajca zakopljejo v zemljo, kjer se mladički izležejo brez kakršnih koli potrebnih posegov s strani človeka. Ti polži imajo zelo veliko količino jajc, okoli 100 na mesec, zato se lastnikom priporoča, da se zakopana jajca izsuši ali zamrzne, sicer se polži v nekaj mesecih pretirano razmnožijo. V primeru, da se vam v kratkem času preveč razmnožijo, jih skušajte oddati, nikakor pa jih ne spustite v naravo, saj to vrsto polžev uvrščamo med invazivne vrste, ki lahko zelo poškodujejo pridelek in naravo. Cena takega polža se pri rejcih sicer giblje okoli 5 evrov.

Sorodne vsebine

Najbolj brano