DomovPticeKanarčki kot hišni ljubljenčki

Kanarčki kot hišni ljubljenčki

Opis

Kanarčki oziroma Serinus canaria domestica so ptice, ki izvirajo iz Azorskih, Madeirskih in seveda Kanarskih otokov. Gre za zelo živahno in družabno ptico, ki za udomačitev in privajanje na novo okolje potrebuje več časa in potrpežljivosti kakor nekatere druge vrste ptic, na primer papige. Pri kanarčkih je ključnega pomena, da se z njimi začnemo ukvarjati zgodaj, ko so še mladi, saj potrebujejo veliko časa, da se navadijo na lastnika in so razmeroma boječe ptice. Najbolje jih je naseliti v paru ali v skupinah, da jim ni dolgčas, radi pa imajo tudi družbo človeka. Da kanarčku v kletki ne postane dolgčas, mu lahko namestimo tudi leseno gugalnico. Pri tem naj bo kletka za kanarčka dovolj prostorna – meri naj vsaj 50 cm v dolžino, 40 cm v višino in 35 cm v širino. Večja kot je kletka, bolj bo v njej kanarček zadovoljen.

Velikost 12 cm
Razpon kril 20-30 cm
Teža 15-20 g
Življenjska doba Do 10-12 let, posamezni primerki tudi 15 let

 

Kletka naj bo podolgovata, saj se za kanarčke ne priporočajo visoke ali okrogle kletke. Za podlago v kletki lahko uporabimo žaganje, pesek ali časopisni papir. Kletko je potrebno čistiti na nekaj dni. Kanarčki sicer od lastnika ne zahtevajo posebne nege. Vsake nekaj mesecev jim je potrebno pristriči kremplje, če ti postanejo predolgi. Nekaj krat na teden moramo tem pticam omogočiti tudi, da se okopajo – v ta namen lahko kupimo kopalnico za ptice.

Prehrana kanarčkov

Kanarčki so semenojede ptice. Osnovna hrana je torej semenska mešanica. Občasno lahko za posladek ponudimo jajčno hrano ali trdo kuhano jajce. Zelo radi imajo tudi svežo zelenjavo (npr. kumarice, paradižnik, korenček, radič, itd.) in sadje (npr. hruške, jabolka, banane, grozdje, jagodičevje, itd.). Posebej radi imajo tudi regrat, rman in nekatere druge divje rastline. Kanarčkov ne smemo hraniti s kruhom, sladkarijami, sirom, ipd.

Razmnoževanje kanarčkov

Samičke in samčki so precej podobnih barv, zato jih na videz težko ločimo po spolu. Z največjo gotovostjo se spol določa s pregledom kloake (zadnjične odprtine). Pri samčkih lahko pri takem pregledu opazimo manjši šopek perja, ki štrli, pri samički pa je vidna samo odprtinica roza barve.

Kanarčki se parijo tako, da par po parjenju skupaj zgradi gnezdo, teden po paritvi pa samica izleže prvo jajce, ki je modro-zelenkaste barve, s pikami. Vsak naslednji dan nato samica izleže še po eno jajce. Povprečno izleže 4 jajca, lahko tudi samo dva ali pa celo šest. Samička nato na jajcih sedi cca. 14 dni, ko se izvali prvi kanarček. Mladički potrebujejo cca. mesec dni ali celo več, da postanejo popolnoma samostojni.

Vrste in barve kanarčkov

Kanarčki se v glavnem ločijo na tri skupine:

  • Barvni kanarčki,
  • Kanarčki – oblike,
  • Kanarčki – pevci.

Vsaka od teh skupin vsebuje veliko vrst kanarčkov. Obstaja veliko oblik, barv, barvnih kombinacij in velikosti kanarčkov, ki lahko tudi zelo različno pojejo. Poznamo mnoge barvne variacije – od snežno belih do črnih in vseh barv vmes.

Prejšnji članek
Naslednji članek
Sorodne vsebine

Najbolj brano