DomovNasvetiNakup živali – pri rejcu ali v trgovini?

Nakup živali – pri rejcu ali v trgovini?

Ko se odločimo za nakup živali – hišnega ljubljenčka, se moramo najprej odločiti, kje bomo svojega novega domačega prijatelja kupili. Pri nas obstaja za domala vse živali in razne pasme mnogo rejcev, domače živali pa lahko kupimo tudi v trgovini za male živali. Pogosto se zgodi, da ljudje pri nakupu domače živali ne vedo, kako naj zanjo skrbijo in kje naj jo kupijo, zato jo kupijo na nepravih mestih, na primer pri preprodajalcih. Na ta način pa nevede podpirajo nehumano vzrejo živali, ki se osredotoča zgolj na zaslužek in kjer živali živijo v povsem neprimernih razmerah, ki pogosto mejijo na mučenje. Gre za t.i. farme živali, ki so namenjene čim številčnejši reprodukciji živali za prodajo. Nekatere izmed takšnih živali se žal znajdejo tudi na policah trgovin za male živali. Žal kupci hišne ljubljenček pogosto kupujejo tudi glede na ceno – zato jih raje kupijo tam, kjer so cenejši. To pa seveda ni dober kriterij za izbiro, saj lahko nižja cena živali po nakupu pogosto pomeni bolno ali vedenjsko problematično žival, ki nas bo pod črto stala več, kot če bi na začetku zanjo odšteli malo več. Kje torej kupiti domačo žival, da s tem ne bomo podpirali njihove nehumane vzreje?

Kje kupiti hišnega ljubljenčka?

Najbolje je, da ljubljenčka kupimo pri rejcu oziroma vzreditelji, za katerega vemo, da je kvaliteten in da s svojimi živalmi ravna lepo. O tem, kako izbrati dobrega rejca, si več preberite tule. Izogibajte se nakupu živali pri preprodajalcev, namesto tega jih raje vzemite iz zavetišča ali pa pri kateri izmed organizacij, ki se ukvarjajo z reševanjem zavrženih živali. Od tega, kje kupimo hišnega ljubljenčka, je namreč pogosto odvisna tudi življenjska doba, dedne bolezni in vedenjske predispozicije določene živali. Tako so psi, kupljeni od preprodajalcev, nagnjeni k mnogim dednim boleznim (ker jih v pasjih farmah parijo med seboj), prav tako so slabo socializirani, nagnjeni k vedenjskim težavam, mladički pa so navadno tudi trakuljasti in glistavi. Preprodajalci sicer mladičke običajno prodajajo po nižjih cenah kakor rejci, toda taka žival je pogosteje bolana, za njeno zdravljenje pa boste kasneje porabili veliko denarja. Prav tako na tak način odrečemo podporo nehumani vzreji živali, katere edini namen je zaslužek, pri tem pa živali trpijo. Pogosto se živali iz takšnih tovarn za vzrejo znajdejo tudi v trgovinah, zato z nakupom živali v trgovini lahko ustvarjamo povpraševanje, kar pomeni, da bo še več živali končalo v takšnih neprimernih razmerah. Seveda niso vse živali v trgovinah za male živali tja prišle iz takšnih tovarn, toda žal pri nakupu živali ne moremo vedeti, od kje točno je prišla na police trgovine. Namesto nakupa v trgovini je zato bolje žival kupiti pri rejcu ali jo posvojiti.

Prednosti nakupa pri rejcu

  • Dober rejec lepo skrbi za svoje živali, kar pomeni, da so vse živali ustrezno zdravstveno pregledane in primerno oskrbljene.
  • Rejec si za živali vzame čas, jih primerno socializira in navadi na človeško družbo. To je zelo pomembno za nadaljnjo socializacijo živali, ko jo pripeljete domov.
  • Pri rejcih lahko izvemo poreklo določenega legla, prav tako dobri rejci pazijo, kako parijo svoje živali, da na ta način skrbijo za čim večjo dedno pestrost in manjše tveganje za dedna obolenja.
  • Dobri rejci živali ne vidijo kot predmet zaslužka, temveč kot živa bitja, ki čutijo in dojemajo.

Seveda so žal tudi med rejci izjeme, ki se vzreje lotijo kot donosnega posla. Takšnim rejcem se je bolje na daleč izogibati.

Sorodne vsebine

Najbolj brano