Kraljevi piton

Kraljevi piton

kraljevi piton

Kraljevi piton je nestrupena vrsta kače. Je svetlo rjave barve s temnorjavim vzorcem, z nežno rumenim spodnjim delom. Obstaja veliko različnih barv in vzorcev, ki pa so posledica genetskih mutacij. Kraljevi piton je kača, ki je po svojem značaju mirna in nenapadalna – ko je ogrožena, se namreč zvije v klobčič. Mladički pitona merijo tja od 25 do 40 centimetrov, odrasel piton pa zraste od 100 do 170 centimetrov. Kraljevi piton tehta nekje od 1,5 do 2 kilograma. Življenjska doba kraljevega pitona je kar dolga, ob pravilni negi in skrbi lahko doseže od 20 – 47 let. Za dolgo in zadovoljno življenje pitona je pomembna predvsem ustrezna priprava njegovega življenjskega prostora – terarija in pravilna prehrana živali.

Priprava terarija

Terarij za kraljevega pitona naj bo steklen, velik in ležeč z možnostjo zaklepanja. Minimalna velikost terarija mora biti vsaj 120 x 50 x 50 cm. Terarij mora biti razdeljen na dva dela, na hladni del s temperaturo od 25 – 26 °C in na topli del s temperaturo 28 – 30 °C. Toplota pod žarnico naj ne bo več kot 35 °C. Temperatura pod 23°C je za kraljevega pitona lahko že škodljiva. V terariju se mora vzdrževati dobra zračnost kot tudi primerna vlaga, ki vpliva na veliko stvari – na zdravje, na njegovo dobro počutje in na pravilno levitev. Stopnja vlage mora biti nekje med 40 – 70 % – odvisno od zračnosti terarija. Previsoka vlažnost namreč povzroča bakterijske, glivične in druge okužbe dihal in kože.

V terariju morajo biti za vzdrževanje temperature nameščeni tudi grelci. Katerekoli grelce, ki jih nameščate v terarij, dobro zaščitite, da se kača ne bo opekla. V obeh delih tako v hladnem, kot toplem delu naj ima kača vsaj eno skrivališče – še bolje, če jih ima več. Piton je namreč nočna, samotarska in dokaj plašna žival, ki se v naravi rada skriva v svojih temnih, mirnih in varnih skrivališčih, zato ji to omogočite tudi v terariju.

Tudi dno terarija mora biti toplo, zato na dnu terarija položite grelec. Grelni kabel, položite vijugasto po terariju in ga prekrijte s primerno podlago, po kateri bo kača lahko lahkotno lezla in je podlaga ne bo ovirala. Namen vseh grelnih teles je, da ohranjajo podlago in terarij topel – vsaj 25 °C. Dno terarija je lahko prekrito z lubjem –  priporoča se podlaga iz lubja jekle, saj ta ne plesni in deluje antibakterijsko. Podlaga, kot je vrsta lubja – bora in cedre ni primerna, prav tako ne šota, kajti ti materiali plesnijo in lahko negativno vplivajo na zdravje kače. Za podlago prav tako ni primerna mivka ali pesek. Izberite podlago, ki ni strupena in se enostavno čisti.

Terarij morate opremiti tudi z lučmi, ki pa morajo biti ponoči ugasnjene, saj prekomerna svetloba lahko moti kačo in jo spravlja v stres.

Terarij tudi okrasite z raznimi kamni in koreninami. Lahko zasadite tudi rastlinje vendar naj bo to dovolj močno, da ga kača ne pomečka. V terarij morate postaviti posodo z vedno svežo vodo. Voda je namenjena pitju, kot tudi kopanju. Posoda naj bo dovolj velika za celega pitona. Piton se namaka v vodi, čeprav je to bolj redko.

Prehranjevanje

Kraljevi piton je mesojed in se prehranjuje s glodalci, kot so na primer:

  • podgane,
  • miši.
  • mongolski skakači,
  • pritlikavi hrčki.

Mladega pitona hranite enkrat na 7 dni. Odraslega pa hranite na 10 – 14 dni – pitoni so v naravi navajeni tudi na daljša obdobja brez hrane, zato ga lahko kdaj tudi postite od 1 – 2 meseca.

Pitona lahko hranite z zamrznjeno ali svežo – živo hrano. Zamrznjeno hrano najprej odtalite in pustite, da doseže sobno temperaturo. Hrano dajte kači pred njeno skrivališče. Pri hranjenju uporabljajte klešče – te se priporočajo iz dveh razlogov:

  • kača namreč lahko zamenja roko za plen in napade ali pa
  • kača ne zamenja roke za večji plen in se na hranjenje ne odzove.

V primeru, da kača zavrne plen, plen odstranite – sploh, če je ta mrtev, saj lahko njegov razkroj vpliva na zdravje kače. Kača se lahko posti tudi več mesecev, kar je normalno pojav tudi v naravi, zato ni razloga za skrb, če kača nekajkrat zavrne plen.

Po hranjenju kače ne vznemirjajte, da plena ne izpljune. Pustite jo popolnoma na miru 1 – 2 dni.

Zakaj je levitev pomembna?

Tako kot vse kače, se tudi Kraljevi piton levi zato potrebuje ustrezne življenjske pogoje, kot je pravilna stopnja vlage. Kraljevi piton za lažjo levitev potrebuje v terariju predmete ob katere se lahko drgne in tako sproži levitev. Kača se mora leviti, saj njena koža – kutikula postaja pretesna. Staro kutikulo ob levitvi nadomesti nova. Dovolj velika, ne pretesna kutikula je pomembna, saj ta omogoča, da kača ne izgubi preveč vode. Obenem pa kutikula varuje kačo tudi pred drugimi okoljskimi vplivi. Če se kača ne levi, sta omejena tudi njena rast in zdravje. Levitev poteka v enem kosu – levijo se tudi oči, saj v nasprotnem primeru kača lahko oslepi. Če se kača ne levi v celoti – na primer na predelu repa lahko rep tudi odpade za radi pomanjkanja kisika. Z levitvijo se kača znebi tudi zunanjih zajedavcev, bolezni in bakterij.

Kakšne so cene pitonov?

Cene pitonov so različne glede na to, kje ga kupite. Lahko ga kupite pri rejcu, v trgovini za male živali ali pa od drugega lastnika. Kljub vsem možnostim priporočamo, da ga kupite pri rejcu ali v trgovini za male živali. Cene se gibljejo tudi glede na spol pitona – samci so nekoliko cenejši od samic. Cenovni razpon je nekje med 40 – 150 €.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani