DomovRibeKako pripraviti akvarij za prihod rib?

Kako pripraviti akvarij za prihod rib?

Najprej se morate odločiti, katero vrsto rib želite imeti, saj se glede na vrsto rib razlikuje tudi priprava akvarija in vode, v kateri bodo ribe bivale. Priprava življenjskega prostora za ribe je v veliki meri odvisna od tega, kako zahtevne do ribe, ki jih boste naselili v svoj dom. Nekatere vrste veljajo za zelo enostavne in od lastnika ne terjajo veliko nege ter znanja, spet druge pa so bolj zahtevne in lahko dobro uspevajo le v točno določenih pogojih – to pa od lastnika zahteva veliko znanja in pravilnega načrtovanja akvarija. Razmisliti je potrebno tudi o tem, ali želimo eksotično oziroma tropsko vrsto, morsko ali sladkovodno vrsto rib. V koliko želite več različnih vrst, se pozanimajte, katere vrste so med seboj kompatibilne, saj se le na ta način lahko izognete temu, da bi se različne vrste rob med sabo poškodovale.

Kakšno opremo potrebujem?

V kolikor, ste se odločili, da bodo vaš novi hišni ljubljenček ribice, boste zanje potrebovali tudi nekaj opreme. Potrebovali boste:

  • dovolj velik akvarij,
  • filter za vodo,
  • grelec za vodo,
  • luči,
  • črpalko,
  • pribor za čiščenje akvarija (magnet za čiščenje stekla, cev za presesavanje peska ipd.),
  • samodejno hranilnik,
  • mrežico za lovljenje rib.

Kam naj postavim akvarij?

Akvarij z ribicami je odlična dekorativna stanovanju. Postaviti ga je mogoče na vidni prostor v prostoru, kjer se največ zadržujete. Priporočljivo ga je postaviti na mesto, kjer ni močne sončne svetlobe. Akvarija ne postavite v bližino radiatorjev, kaminov ali drugih virov toplote. V njegovi bližini mora biti tudi električna napeljava, kamor boste lahko priključili filtre grelce ter drugo akvarijsko opremo.

Okrasitev akvarija

Po namestitvi akvarija je treba akvarij okrasiti. Priporočamo vam, da akvarij popestrite z akvarijskim ozadjem, tako bo akvarij deloval bolj poživljajoče in naravno. Po dnu nasujete akvarijski pesek, dodajte korenine, kamne, manjše skale po želji lahko tudi razne plastične okraske, kot so na primer potopljena ladja, sidro ali skrinja. Najpomembnejše pri okrasitvi akvarija pa so rastline. Priporočamo, da pri rastlinju izbirate prave in ne umetne rastline. Rastline so pomembne, ker oskrbijo akvarij s kisikom obenem pa skrbijo za čiščenje vode.

Kaj moram še nujno narediti pred naselitvijo rib?

Po postavitvi in okrasitvi akvarija se lahko začne sajenje rastlin. Pred sajenjem je treba vodo primerno obdelati. Vodo v akvariju segrejte na primerno temperaturo. V vodo dodajte sredstva za obdelavo vode ter posadite rastline. Ko je akvarij pripravljen, morate z naselitvijo ribic počakati vsaj 2 – 6 tednov, saj mora akvarij skozi proces ciklanja. Proces ciklanja je pomemben, saj se z njim v akvariju vzpostavlja mikrobiološko ravnotežje. V procesu ciklanja se vzpostavi razmerje koristnih bakterij, ki skrbijo za pretvorbo škodljivih in odpadnih snovi v koristne snovi in tako izboljšajo življenjske pogoje rib. Proces ciklanja se lahko pospeši z naravnimi in neškodljivimi pripravki, ki jih dobite v trgovinah za živali.

Z ribami naselite v akvarij tudi polže

V akvarije je poleg rib priporočljivo naseliti tudi polže. Pri izbiri polžev upoštevajte vrsto rib. Polži so odlični, saj poleg filtra čistijo akvarij in vodo. Polži pojedo ostanke ribje hrane, njihove iztrebke, odmrle dele rastlin ipd.

Sorodne vsebine

Najbolj brano