Zajec kot domača žival

Zajec kot domača žival

zajec domaca zival

Poleg pritlikavih kuncev si lahko kot hišne ljubljenčke omislimo tudi hišnega zajca. Za razliko od kunca je zajec nekoliko večji in potrebuje več prostora. Glede na to, da je v zadnjem času mogoče opaziti vse večje zanimanje za male glodavce niti ne preseneča, da se vse več ljudi odloča za domačo žival zajca. Zajec v naravi živi v svojem brlogu, v katerega vodi več rovov, ki zajčku omogočijo pobeg pred plenilci. Tudi v notranjosti stanovanja ali hiše je potrebno zajčku pripraviti miren in varen kotiček. Kletko je najbolje postaviti v čim bolj miren kotiček stanovanja, kjer ni hrupa. Kletke ni priporočljivo postavljati v hodnike, na prepih in povsod tam, kjer je velika prehodnost. Prav tako zajec ne prenaša najbolje neposrednih sončnih žarkov in vročine. Še posebej moramo biti pozorni na to, da zajca ne izpostavljamo pretiranemu stresu, zaščititi pa ga je potrebno tudi pred majhnimi otroci in hrupom. Ker gre za glodavca, lahko pričakujemo, da bo zajec v stanovanju tudi grizel – večina lastnikov pravi, da se zajci najraje lotijo pohištva in električnih kablov. V kolikor je zajec prosto spuščen po stanovanju, je potrebno biti nanj še posebej pozoren.

Priprava kletke

Kletka mora biti dovolj prostorna in visoka. Zajec naj bi se v njej prosto gibal, omogočila pa naj bi tudi, da se lahko povsem iztegne, ko stoji samo na zadnjih dveh nogah. Na dno kletke moramo zajcu nastlati steljo (posušena žagovina, seno), v enega izmed kotov kletke pa lahko namestimo posebno posodo, v katero je mogoče zajca navaditi lulati in kakati. Kletko moramo redno čistiti – posodo za uriniranje kar vsakodnevno, saj se sicer lahko hitro začnejo širiti neprijetne vonjave. Večkrat na leto je potrebno kletko tudi temeljito razkužiti. Zajcu v napajalnik namestimo tudi svežo vodo, ki jo redno menjamo.

Prehrana

Zajca hranimo dvakrat na dan – zjutraj in zvečer. Glavni obrok je večerni, ker je zajček nočna žival in več hrane absorbira ponoči. Zajca običajno hranimo z že pripravljenimi mešanicami žit, briketi in drugo suho hrano. Za priboljšek mu lahko ponudimo zelenjavo in sadje, ki pa ga je potrebno predhodno temeljito osušiti, sicer ima lahko zajček prebavne težave. Dnevno mu moramo ponuditi dovolj sena, s katerim si brusi zobe, da mu ti ne zrastejo preveč. Prav tako je pomembno, da ima zajec ves čas na razpolago dovolj sveže vode.

Razmnoževanje

Odrasla samca ali samici imejte ločene v dveh kletkah, saj se samca oziroma samici pogosto lahko prepirajo. Če imate par, ju je prav tako bolje nastaniti v ločenih kletkah, saj se sicer lahko parita. Zajčke lahko tudi kastriramo ali steriliziramo in ju nastanimo skupaj. Za samce je značilno tudi markiranje z urinom – tudi drugod po stanovanju, ne samo v kletki. Zajci so spolno zreli že pri treh mesecih in se lahko zelo hitro namnožijo.

Zanimivosti

Zajci so v naravi plen, zato se tudi v stanovanju ali hiši lahko močno prestrašijo ostalih hišnih ljubljenčkov. Na bližino psov ali mačk je zato potrebno zajčke navajati potrpežljivo in počasi. Običajno na tak način zajčki in ostale domače živali postanejo zares dobri prijatelji. Ne glede na to ni dobro, da zajca puščate brez nadzora z drugimi živalmi.

Zajci svojega lastnika, podobno kakor psi, radi pozdravijo že na vhodu, ko se vrne iz službe. Ko se človeka navadijo, so zelo vdani in pozorni. Vendarle pa se zajci od ostalih domačih živali razlikujejo po tem, da se raje kakor v naročju, crkljajo tako, da sedijo poleg lastnika. Običajno zajci nimajo radi dviganja, nikoli pa ga ne smemo dvigati tako, da ga zagrabimo za ušesa ali za rep. So zelo prijazne domače živali, ki od lastnika terjajo veliko pozornosti.

Zajčke lahko peljemo tudi na sprehod – obstaja poseben povodec, s katerim smo lahko brez skrbi, da bi nam zajec pobegnil. Mnogi pa zajca v toplejšem delu leta dajo v ogrado na vrt, kjer se zajec lahko prosto pase na travi.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani