Bo tvoj novi ljubljenček morski prašiček?

Bo tvoj novi ljubljenček morski prašiček?

morski prašiček

Morski prašiček je zanimiv hišni ljubljenček, ki se rad crklja in druži. Morski prašički so različnih vrst, ki se razlikujejo po barvi, velikosti ter dolžini dlake. Lahko se odločite za nakup dolgodlakega, srednjedlakega, kratkodlakega, ali celo golega morskega prašička. Življenjska doba morskega pujsa je, v kolikor zanj lepo in ustrezno skrbimo, lahko tudi od 6 – 8 let. Ker so morski prašički izjemno družabna bitja, je dobro, da si omislite vsaj dve živali, da si bosta lahko delala družbo. Morskemu prašičku pa seveda namenite nekaj svojega časa tudi vi in se z njim igrajte. Če se z morskim prašičkom ne ukvarjate dovolj, lahko postane osamljen, žalosten ali celo depresiven. Morski prašiček sodi med glodavce.

Kje in kako naj biva morski prašiček?

Morski prašiček potrebuje, kar nekaj prostora za gibanje, zato naj bo kletka dovolj velika, vsaj 75 X 90 cm. Če imate več morskih prašičkov, naj bo kletka čim večja. Priporočljivo je, da morskega prašička tudi spustite ven iz kletke, da prosto teka naokoli po stanovanju. Kletke ne postavljajte na višino, raje jo imejte na tleh, kajti morski prašički niso navajeni višine in niso ravno odporni na padce, ki se radi zgodijo, če je kletka postavljena na višini. Prav tako naj bo prostor, v katerem boste imeli morskega prašička topel, nikoli ne postavite kletke v mrzel in prašen prostor, kot sta garaža ali klet. Temperatura prostora naj bo med 18 – 24 °C, vlaga pa naj bo zmerna, kajti morski prašički ne marajo vlažnih prostorov, obenem pa vlaga povzroča plesni, ki so lahko usodne. Morski prašiček potrebuje svetel prostor, kjer se odvijajo vaše dnevne aktivnosti. Pri namestitvi kletke pazite, da je ne izpostavite vročini, direktnemu soncu, kaminu ali radiatorju, kajti morski prašički se ne potijo in se lahko močno pregrejejo kar povzroči toplotni šok. Kletko prav tako ne postavite na mesto kjer je prepih, poleg vrat ali okna.

Pri izbiri kletke pazite, saj ta ne sme imeti mrežastega dna. Kletko mu napolnite s steljo, priporočamo namenske brikete ali žaganje. Pri stelji pazite, da ne uporabite materiala (papir, seno ipd.), ki rad splesni, slabo vpija tekočino in vonjave. Plesen v kletki in mokra stelja, je lahko za prašička usodna, zato bodite pozorni. Kletko morate redno čistiti, saj morski prašički težko prenašajo vonjave, predvsem amonijak, ki izhaja iz iztrebkov in urina in draži njihova dihala. V kletki naj bo tudi vedno dovolj hrane in posoda za vodo. Na tem mestu je treba opozoriti, da je morski prašiček ime dobil z razlogom, kajti hrano naravnost obožuje in nikoli mu ni dovolj.

Prehrana morskega prašička

Morski prašiček je majhne obroke, vendar se hrani zelo pogosto, zato naj bo hrana stalno na voljo. Prašičku poskušajte zagotoviti vedno dovolj sena, saj si z njim brusi zobe, obenem pa ga žvečenje sena dobro zaposli. Morski prašiček sam ne more proizvajati vitamina C, zato ga mora dobiti s prehrano. Pogosto se zgodi, da morski prašiček poje svoj lastni iztrebek, s tem ni nič narobe, saj z njim pridobi potrebna hranila, ki jih drugače ne more. Prehrana prašička naj bo zmerna, uravnotežena ter naj vsebuje dovolj strukturne vlaknine, ki skrbijo za zdravo prebavo. Ker morskemu prašičku zobje stalno rastejo, mu morate zagotoviti hrano, s katero bo zobe brusil. Priporočamo seno ali pa mineralni kamen, ki mu bo obenem prašičku zagotovil tudi dovolj mineralov.

Morski prašiček je zaprisežen vegetarijanec, zato to tudi upoštevajte. Ponudite mu lahko raznoliko prehrano, toda bodite pozorni na količine določene hrane. Neprimerna prehrana lahko privede do prekomerne teže, zastrupitve, kronične driske, bolezni jeter, ledvic in srca. Nekatera hrana je za morske prašičke lahko tudi usodna. Morskemu prašičku lahko ponudite seno, radič, blitvo, papriko, regrat, kumare, cvetačo, malancan, šparglje, špinačo, peso, peteršilj, korenje, paradižnik, svežo travo, marjetice, kamilice, deteljo, meliso, origano, kislico ipd. Sadje mu lahko ponudite vendar ne prepogosto. Od sadja mu lahko ponudite banano, borovnice, hruške, jagode, kivi, lubenico, mandarine, pomaranče, grozdje, ribez, ipd. Ne ponujajte mu prevelike količine ohrovta ali zelja, saj lahko povzročita napihnjenost, prav tako se izogibajte semen in oreščkov, saj vsebujejo veliko maščobe. Neoluščeni oreščki pa lahko povzročijo zadušitev. Hrana, ki nikakor ni priporočljiva je krompir, rabarbara, redkev, por, čebula, surov fižol, zajčja deteljica, bršljan aloe vera, ciklama, pušpan, mango, avokado, granatno jabolko, liči, guava ter drugo tropsko sadje. V trgovini ali pri rejcu se dodatno pozanimajte in zaprosite za seznam vseh vrst živil, ki jih vaš novi ljubljenček lahko ali jih ne sme uživati! Vedno poskrbite, da hrana ne bo mokra in mrzla, saj lahko povzroči drisko, težave z želodcem ter celo smrt!

Nega morskega prašička

Morskemu prašičku, tako kot zobje stalno rastejo tudi kremplji. Kremplje je potrebno strižti vsaj enkrat mesečno, do živega dela in to na vseh tačkah. Kremplji namreč ovirajo njegovo gibanje. Če imate morskega dolgodlakega prašička, ga morate česati vsak dan ter ga občasno tudi strižti. Kdaj pa kdaj ga je potrebno tudi okopati v topli vodi, brez mila, saj imajo morski prašički izjemno občutljivo kožo. Pri kopanju pazite, da mu ne potopite glave in zmočite ušes!

Cena morskega prašička

Cene so zelo različne in se razlikujejo od ponudnika do ponudnika, od rejca do rejca. Za morskega prašička boste v trgovini za živali odšteli tam nekje do 15 – 20 €. Morskega prašička lahko na različnih spletnih straneh dobite tudi brezplačno. Pri nakupu vedno pazite, da kupite zdravega in nepoškodovanega morskega prašička.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani