Kunec kot hišni ljubljenček

Kunec kot hišni ljubljenček

kunec

Kunec ni zajec

Kuncev ne smemo enačiti z zajci kljub temu, da sodijo v isti red. Kunci namreč kljub podobnosti z zajci, pripadajo drugi živalski vrsti. Življenjska doba kunca se ob pravilni negi in prehrani giblje tam nekje med 7 in 10 let. Za zdravje kunca in njegovo dobro počutje je nujno potrebno, da mu zagotovimo dovolj gibanja – tekanja. Kunec ne sme biti ves dan zaprt v svoji kletki, mora se gibati po hiši ali vrtu vsaj 3 – 4 ure dnevno. S kuncem je potrebno biti previden in nežen. Kunci ne marajo preveč dviganja in stiskanja, nič pa ne bodo imeli proti božanju in crkljanju. Gre za nekoliko bolj zahtevne hišne ljubljenčke v primerjavi z drugimi malimi hišnimi živalmi, npr. morskimi prašički, skakači ali hrčki. Zahtevnost je odvisna od pasme in velikosti kunca. Kunci z daljšo dlako potrebujejo več nege kot tisti z normalno ali kratko dlako.

Poznamo več pasem kuncev, ki jih lahko delimo na:

  • veliki kunec,
  • srednje velik kunec,
  • mali kunec,
  • pritlikavi kunec.

 

Kakšni so kunci po naravi?

Kunci so izredno čiste in inteligentne živali. Radi se igrajo, so po naravi družabni, nekoliko plašni, nežni, igrivi in tihi, zato so priljubljeni hišni ljubljenčki. Ker v naravi niso samotarji, nujno potrebujejo pozornost, družbo in bližino. Na začetku bo kunec zelo tih in plašen, saj se mora najprej navaditi na vas in vam zaupati. Ko kunec zaupa vam, ga počasi lahko navajate na druge hišne ljubljenčke. Počasno navajanje pod nadzorom je nujno potrebno, saj kunec na druge živali lahko gleda kot na plenilce. Tudi drugi hišni ljubljenčki lahko gledajo na kunca kot na plen, zato bodite na to zelo pozorni. Hišne živali, ki se navadijo druga na drugo, lahko postanejo zelo tesni prijatelji in se skupaj tudi igrajo in spijo.

Kako kuncu urediti bivališče?

Idealna temperatura za kunca je tam nekje od 15 do 20 °C. Kletka ali boks za kunca morata biti dovolj velika – velikost preračunana glede na velikost kunca in na število kuncev. Dno kletke naj bo plastično, ne režasto in naj bo pokrito s steljo in papirjem. Za steljo lahko uporabite seno ali šoto. Kletka mora biti dobro osvetljena in vedno čista. V kletki določite mesto, ki bo namenjeno stranišču oziroma posodo, ki bo nadomeščala stranišče. Če sami ne določite mesta, si ga bo kunec izbral sam. Mesto, kjer je stranišče morate vsakodnevno čistiti – menjavati steljo. Kuncu lahko naredite tudi skrivališča ali hiško, kamor se bo lahko zatekel k počitku.

Kakšno hrano lahko ponudim kuncu?

Doma lahko ponudite kuncu vso hrano, ki bi jo našel že sam v naravi ali pa mu ponudite že pripravljeno hrano, ki jo dobite v trgovinah za male živali. Hrana mora vsebovati veliko grobih vlaknin, saj ta pomaga pri prebavi in dolžini zob. Kuncu zobje rastejo neverjetno hitro tudi 2 – 3 milimetre na teden, zato kunec nujno potrebuje hrano, s katero si lahko brusi zobe. Kunca lahko hranite s suho ali svežo krmo. Sveža krma ne sme biti rosna ali mokra. Priporoča se kombinacija obojega – kunca na svežo krmo privajajte postopoma.

Kunci so rastlinojede živali in se lahko hranijo samo z rastlinjem. V naravi se hranijo z zelenjavo, sadjem, senom, žiti, semeni, travami, zelišči, koreninami, lubjem, zelenimi rastlinami. Lahko mu na primer ponudite regrat, odpadle liste jablan, trpotec, kamilice, korenček z listi, zeleno, zelje, cvetačo, brokoli, repo, bučke motovilec, solato, jabolka, hruške, jagode, robide, maline ipd. Kuncem lahko ponudite priboljške – rozine, sladki kosmiči, vendar z njimi ne pretiravajte. Ne pretiravajte pa z deteljo, vejami vseh vrst koščičastega sadja, hrastovimi in kostanjevimi vejami. Kunca ne hranite z listi in stebli krompirja in čebulnicami. Prav tako ga ne hranite z zelenjavo, kot so na primer jajčevec, rabarbara, zeleni paradižnik, fižol.

Kunci pogosto jedo tudi svoje jutranje iztrebke, proces se imenuje cekofagija. V iztrebkih se nahajajo pomembni vitamini in minerali, ki pomagajo tudi pri prebavi in jih s hrano kunci ne morejo dobiti. Hranjenje z iztrebki je popolnoma naravna stvar in naj ne vzbuja skrbi. Poleg hrane mora imeti kunec na voljo vedno dovolj sveže vode.

Pravilno hranjenje je izredno pomembno in vpliva na počutje in zdravje kunca. Pravilno hranjenje lahko prepoznate po živahnosti, ustrezni teži in bleščečem kožuščku.

Imam lahko dva kunca naenkrat v isti kletki?

Kuncev imate lahko več, saj so navajeni živeti v skupinah. Vendar morate paziti pri navajanju kuncev drug na drugega. Lahko se namreč zgodi, da se dva kunca nikakor ne bosta mogla ujeti in ju boste morali ločiti. Priporoča se, da če želite več kuncev, da kupite kunce iz iste skupine ali legla. Prednost tega je, da so kunci že navajeni drug drugega in s prilagajanjem ne boste imeli težav. Kunca, nastanjena v paru, se zelo navežeta drug na drugega. Kunci imajo to v svojem nagonu, da skrbijo in se radi kratkočasijo s pripadniki iste skupine. Priporočamo, da izberete parček, saj je večja možnost za prepire, če boste imeli dva samca ali dve samički. V izogiba potomcev in v izogib drugim težavam je najbolje, da samičke stilizirate in samčke kastrirate. Optimalni čas za sterilizacijo je 5 mesecev, pri samčkih pa vsaj 3 mesece.

Koliko stane kunec?

Kunci so cenovno ugodni, cena je odvisna od ponudnika. Cena se giblje med 10 – 40 €. Vzdrževanje kunca prav tako ni drago, je pa odvisno od pasme kunca.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani