Kameleon za domačo žival

Kameleon za domačo žival

kameleon

Opis

Kameleon je eden izmed najzahtevnejših plazilcev, ko gre za njegovo gojenje v terariju. Primeren je za izkušene terariste. Za svoj obstoj večina vrst kameleonov potrebuje »drevo«. To v praksi pomeni, da moramo kameleonu omogočiti zelo velik terarij ali voliero. Za kameleone velja, da ujetništva ne prenašajo najbolje, zato morajo lastniki poskrbeti za dovolj prostoren življenjski prostor, ki čim bolj posnema njihovo naravno okolje. Kameleon je na splošno bolj kot na temperaturo občutljiv na relativno vlažnost v terariju, na dnevno-nočna nihanja temperature in na raznovrstno živo krilato hrano. Za ohranjanje stalne temperature lahko uporabimo razna grelna telesa, najpogosteje pa se uporablja grelna žarnica ustrezne jakosti, ki jo namestimo tako, da kameleon ne more priti v stik z njo.

Kameleon svoj plen lovi z dolgim in lepljivim jezikom, s katerim tudi vonja in okuša. Kot ostali plazilci potrebuje tudi kameleon prostor za sončenje, ki mora biti ogret na 35 stopinj in hladnejše področje, kamor se gre lahko ohladiti.

Najpogostejša in najbolj popularna vrsta kameleona pri nas je Jemenski kameleon. Ta prihaja iz Jemna in JZ Saudske Arabije.

Jemenski kameleon
Velikost 40 – 55 cm
Povprečna življenjska doba Do 5 let (samice), do 8 let (samci)
Prehrana Živa krilata hrana (črički, kobilice, mokarji, ščurki, itd.), listnata zelenjava, cvetovi in sadje.
Terarij Pol-puščavski z dobrim zračenjem, vejami za plezanje in živimi rastlinami.
Temperatura Dnevna: 24 – 28 stopinj Celzija

Nočna: min 18 stopinj

 

Jemenski kameleon je živih barv, z izrazitimi zlatimi, zelenimi in modrimi lisami, pojavlja pa se še rumena, oranžna in črna barva. Na vratu ima izrazite stožčaste izrastke. Za to vrsto je značilen spolni dimorfizem. Samce prepoznamo po tem, da so večji in imajo na glavi večji greben. Ločimo jih tudi po značilnih ostrogah na nogah.

Prehrana kameleona

Večina vrst se prehranjuje z živo krilato hrano (žužkojedi). V praksi to pomeni, da moramo v terariju gojiti mokarje, čričke, muhe, puščavske kobilice, paličnjake, ščurke in še kaj. Bolj kot je pestra prehrana, bolj bo vaš kameleon zadovoljen. Pri večini vrst kameleonov v ujetništvu je mogoče opaziti tudi zavračanje pitja vode iz napajalnika ali posodic. Ker kameleoni torej nočejo piti vode na tak način, je potrebno terarij dva do trikrat na dan škropiti z mlačno vodo, da vodo popijejo iz rastlin ali stekla terarija. Toda, pri tem je potrebno posebno pozornost namenjati vlagi (da ni prevelika, niti premajhna), saj sicer kameleoni lahko zelo hitro zbolijo (zaradi pršic, glivic, glist, obolenj dihal ipd.). Kameleon se občasno lahko prehranjuje tudi s sadjem, zelenjavo, ipd. Prehrani je potrebno redno dodajati tudi multivitaminske pripravke in kalcij.

Razmnoževanje

Kot že rečeno je kameleon primeren zgolj za najbolj izkušene terariste in biologe. Kar se tiče vzreje gre za zelo zahtevne živali. Kljub temu nekaterih teraristom uspe razmnožiti svoje kameleone. Določene vrste ležejo jajca, druge pa so živorodne. Pri mladičkih je pomembno, da jim nudimo zares raznoliko živo hrano (od sadnih mušic, mladih čričkov pa do sredozemskih murnov).

Kameleoni spolno zrelost dosežejo nekje pri 5 mesecih. Parijo se večkrat na leto, običajno v obdobju parjenja samice spremenijo barvo. Vrste, ki ležejo jajca, le ta običajno izležejo 20-30 dni po paritvi. Število jajc lahko variira med 35 in 85.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani