Kako naučiti ptice govoriti?

Kako naučiti ptice govoriti?

papiga naučiti govoriti

Ptice boste lažje in hitreje naučili govoriti, če v bližini ne bo nobene druge ptice – vrstnice. Ptice namreč veliko lažje oponašajo zvoke svojih vrstnic, kot pa človeške besede. Če imate torej dve papigi, se ne bosta trudili oponašati vas, zato bo učenje veliko težje. Učenje papige je lahko dolgotrajno in ob rednih vajah lahko poteka nekaj tednov ali mesecev. Za uspeh pri učenju je potrebnega dovolj časa in potrpljenja, dokazano pa je, da si bodo papige hitreje in bolj uspešno zapomnile besede, če jih bodo povezovale z določenimi predmeti, situacijami ali dejanji. Pri učenju ptice je pomembno, da lastnik ne pričakuje preveč v prekratkem času. Učenje namreč poteka postopoma, uspeh pa je zagotovljen zgolj z zadostno vajo in ukvarjanjem s ptico.

Od česa je odvisno učenje papige?

Učenje papige je odvisno od:

 • vrste papige – od vrste papige je odvisen spomin, čas učenja in količina besed, ki se jih papiga lahko nauči
 • velikosti – večje papige se lahko hitreje naučijo govoriti
 • starosti – najlažje je učiti mlajše papige v starosti med 4 in 6 mesecev
 • spola – lažje je učiti papige moškega spola
 • psihičnega stanja – ali je imela papiga slabo izkušnjo s človekom
 • zdravstvenega stanja – če je zdrava in se dobro počuti
 • okolja – če ima primerno okolje za bivanje
 • prehrane in telesne teže – papiga mora imeti dovolj kakovostne in raznolike hrane in ne sme imeti prevelike telesne teže, saj ta vpliva na počutje, zdravje in zmožnost govorjenja. Zaradi prevelike teže ima lahko papiga težave s počutjem, lahko je utrujena in nikakor ne bo pri volji za učenje.

Papiga se uči postopoma, najprej posnema približen zvok besede, ki pa z vajo postaja razločnejši. Papige imajo načeloma dober spomin – odvisno od vrste in si nekatere besede lahko zapomnijo za celo življenje sploh, če se jih spodbuja, da besede uporabljajo. Lahko pa se zgodi, če beseda ni zanimiva, da je papige ne uporabljajo in jo s časoma tudi pozabijo. Priporoča se, da papige obnavljajo svoje znanje in tako ponotranjijo naučene besede.

Katere besede naj učim papigo?

Papigo je treba pozorno opazovati in izvedeti, kaj se ji zdi zanimivo, kaj jo pritegne. Papige v naravi spontano oponašajo različne zvoke, zvoke svojih vrstnic kot tudi drugih živali. Papiga se lahko zelo hitro nauči zvokov, ki se ji zdijo zanimivi. Papiga se tako mogoče ne bo naučila želenih besed, bo pa izvrstno oponašala na primer telefon, zvonec, škripanje vrat, zavijanje vetra ali kapljanje vode.

Papige se določenih besed lahko naučijo hitreje. Na začetku poskusite s ponavljanjem posameznih črk, nato lahko preidete na krajše besede, kasneje daljše in na koncu tudi stavke. Papige se najhitreje naučijo besed, ki vsebujejo črko »r«. Lahko poskusite z besedami: dobro jutro, dober dan, dober večer, pridna, pridi, bravo, prima si ipd. Papigo po želji lahko naučite tudi besede v drugih jezikih.

Najbolj zanimivo pa je to, da se od vseh besed najhitreje naučijo kletvic, ravno teh besed, za katere ne želite, da se jih nauči. Priporočamo, da se v njeni prisotnosti izogibate takim besedam, če ne želite, da vam jih neprestano ponavlja. O tem posvarite tudi svoje prijatelje ter obiskovalce.

Nekatere vrste potrebujejo veliko časa, da začnejo govoriti. Lahko vas presenetijo z govorjenjem, ko boste že skoraj obupali. Namreč papige si zapomnijo zvoke, posamezne črke in jih, kar naenkrat povežejo v besedo in jo začnejo izgovarjati

Metode in pristopi za učenje

Za čas učenja izberite zgodnje jutro ali večer, saj so takrat papige najbolj vokalno razpoložene. Za učenje papige lahko uporabite različne metode in pristope. Papigo lahko naučite govoriti s pomočjo snemalnika, in sicer tako, da se posnamete med tem, ko izgovarjate določeno besedo. Besede vedno izgovarjajte razločno in počasi. Posnetek z besedami nato predvajajte papigi vendar pazite, da ponavljanje posnetka ne bo predolgo, saj se papiga lahko hitro naveliča in ji stvar ne bo več zanimiva. Posnetek papigi lahko predvajate med tem, ko ste odsotni in nimate časa, da bi s papigo ponavljali besede. Ta metoda se je sicer izkazala za učinkovito, uspešno, vendar ta pristop ni dovolj in mora biti v kombinaciji še z drugimi pristopi, saj se papige lahko hitro začnejo dolgočasiti, izgubljajo pozornost in jih samo učenje ne zanima več.

Papigo učite govoriti tudi brez snemalnika, za učenje si vzemite nekaj minut na dan. Priporočamo vsaj 15 minut na dan, saj z dolgim učenjem ne boste naredili ničesar. Papigo učite tako, da jo imate med učenjem v svoji bližini in imate njeno pozornost. Vztrajno in počasi ji ponavljajte besedo, ki želite, da se jo nauči. Besede izgovarjajte vedno na isti način, razločno, ne preglasno, počasi in v isti intonaciji. Če papigo učite stavke, morajo biti prav tako vedno isti, v isti intonaciji ter vedno uporabljajte iste besede. Papige pri učenju potrebujejo tudi spodbudo in motivacijo. Učinkovit pristop pri učenju je, da učenje naredite zabavno, kajti papige zavračajo vse kar se jim zdi, da predstavlja obvezo. S papigo se igrajte, ji ob tem prigovarjajte želeno besedo in jo za vsak napredek nagradite z njenim najljubšim priboljškom. Papiga, ki bo nagrajena, ji bo v interes posnemati človeka, saj to pomeni nagrada zanjo.

Papige imajo tekmovalen značaj in so zelo rade v središču pozornosti. Naslednji pristop, ki ga lahko uporabite, je usmerjen ravno v to njihovo »šibko« točko. Učenje po tem pristopu poteka tako, da imate papigo v neposredni bližini in se zanjo ne zmenite – jo ignorirate. Počasi in razločno izgovarjate želeno besedo, za vami pa naj jo ponavlja drug človek. Papigo človeška ignoranca in želja po tekmovanju motivira k učenju, saj drugega človeka jemlje kot svojega tekmeca.

Velike papige znajo uporabljati stavke in besede tudi ob pravih situacijah, v pravem trenutku, kar kaže na njihovo izjemno inteligenco.

Učenje ptice je zelo učinkovito in zabavno, če besedo, ki jo želite, da se jo papiga nauči, ponavljate ob dejanjih. Priporočljivo je, da se z njo pogovarjate, ji prigovarjate kot majhnemu otroku. Vsakič, ko kaj naredite, naj dejanja spremljajo besede, ki na primer dejanja opisujejo, ali se nanje navezujejo. Na primer:

 • ko jo zjutraj prvič vidite, ji lahko rečete »dobro jutro, si dobro spala«
 • ko ji daste lešnik, lahko rečete »dober lešnik mmm«
 • ko se vam usede na prst lahko rečete »pridna«.
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani