Hišni ljubljenček - kakadu

Hišni ljubljenček – kakadu

kakadu

Kakadu je ptica, ki izhaja iz Avstralije in Indonezijskih otokov. Ptica je dobila ime iz malezijske besede »Kakatua«, ki pomeni starejša sestra. Kakadu je družinski ptič, je izredno zanimiv in zato tudi med papigami zelo pogosto izbran hišni ljubljenček. Glavna prepoznavnost Kakaduja je znameniti čopek vrh glave. Odrasel Kakadu lahko doseže višino med 33 in 50 cm, zato za bivanje potrebuje kar veliko prostora. Kletka za Kakaduja naj bo velika vsaj 70 X 50 X 80 cm. Če med vsemi papigami izberete Kakaduja, morate vedeti, da gre za eno izmed najdlje živečih vrst papig na svetu, ki lahko dočaka, če lepo skrbite zanj, tudi 75 let.

Živeti s kakadujem – kot, da bi v hišo sprejeli najstnika

Kakadu je dokaj zahteven ptič v smislu razvajanja in vzgoje. Časa za vzgojo si morate vzeti dovolj namreč nevzgojeni Kakaduji lahko povzročajo veliko težav. Kakaduji so izredno ljubeča in crkljiva bitja, ki zahtevajo veliko ljubezni in ogromno pozornosti, v kateri znajo uživati. V primeru, da Kakadu ne dobi dovolj pozornosti in mu je dolgčas, si lahko začne puliti perje kar je znak za ukrepanje. Da se Kakadu ne bo dolgočasil, mu pripravite razne stimulativne pripomočke in igračke, kot so na primer gugalnice, palčke, žogice, krogi, vrvi ipd. Igrače naj bodo tudi lesene, saj Kakaduji radi grizejo. Zanimive za ptice so tudi igrače, ki skrivajo hrano in tako spodbujajo k iskanju in razmišljanju. Kakadu je ljubosumna vrsta papige, ki lastnika hoče imeti samo zase. Torej, če imate doma še druge hišne ljubljenčke, morate paziti pri deljenju pozornosti, isto velja, če imate otroke ali jih načrtujete. Če boste Kakaduju od prvega dneva namenjali ves prosti čas, bo to pričakoval tudi vnaprej.

Kakadu je lahko tudi neizmerno glasen, ko mu kaj ni prav, ko je vesel ali mu je le dolgčas, zato se s hrupom, ki ga boste deležni, sprijaznite.

Pri nakupu ptice priporočamo:

 • da se dobro pozanimate o vrsti ptice, hranjenju in vzgoji,
 • da kupite udomačeno, po možnosti ročno hranjeno ptico.

Ga lahko naučim govoriti?

Kakadu je izredno inteligentna ptica, ki hitro posnema gib, govor človeka ter zanimive zvoke iz narave. Kljub temu, da se je kakadu zmožen učiti kar hitro, učenje lahko zahteva kar nekaj truda in časa. Kakaduja boste lahko učili besed zelo dolgo časa, pa ne bo učinka, lahko pa bo samo enkrat slišal neprimerno besedo in jo na vašo žalost ponavljal celo življenje. Namreč kakaduji imajo neverjeten spomin in lahko ponavljajo besede, ki so jih enkrat že slišali, pa čeprav pred 30 leti. Zanimivo je tudi to, da znajo govoriti tudi divji kakaduji, ki so se besed in tudi kletvic naučili od udomačenih Kakadujev. Večkrat so namreč že poročali o zelo zgovornih ptičih v parku, ki nezavedno strašijo nič hudo sluteče sprehajalce.

Kaj pa hranjenje?

Prehrana kakaduja mora biti uravnotežena in raznolika. Hranite ga lahko:

 • s svežim sadjem (jabolka, hruške, nektarine, kivi, slive, češnje, grozdje, banane, pomaranče, mango, papajo, borovnice, maline, ribez, šipek, kosmulje ipd)
 • s svežo zelenjavo korenje, solata, kumare, bučke, brokoli, regrat
 • z oreščki (arašidi, lešniki)
 • z mešanico semen (sončnic, ovsa, koruze, pšenice, bučnic, ajde)
 • z mesom (piščanec), sirom in jajci
 • s testeninami

Pazite na dovoljeno količinsko razmerje določene vrste hrane prehrane hrane in poskrbite, da bo v kletki vedno dovolj čiste vode.

Kar še niste vedeli:

 • Večje samce kakadujev razganjajo hormoni sploh, če so v prisotnosti ženske z menstrualnim ciklom.
 • Papiga je lahko zelo temperamentna in spreminja svojo voljo iz ure v uro
 • Kakadu zahteva tudi fizični stik in igro, zato lahko ure in ure sedi na vaši roki ali ramenu.
 • Kakadu se rad igra, gloda in žveči zato pazite na pohištvo!
 • Teflon, oddaja plin, ki hitro ubija ptice. Že enkratna uporaba oziroma hlapi, ki prihajajo iz takih naprav, lahko vašo papigo ubijejo. Prav tako velja za kajenje, zato v bližini papige ne kadite!
 • Na zdravje papig vplivajo nekatere sobne rastline, parfumi, dišeče sveče, osvežilci zraka, eterična olja in razpršilci.
 • Papiga se lahko zastrupi tudi s hrano, kot je na primer (kava, čokolada, alkohol)
 • Papige ljubijo nakit in zelo rade uničujejo verižice odstranjujejo drage kamne in se spravijo tudi na očala.

Nasvet za konec

Ko se bo kakadu navadil na vas in vaše družinske člane in ko bo sprejel novo okolje, mu omogočite, da prosto leta po stanovanju. Kakadu bo namreč zelo nesrečen, če bo vse dni čepel v svoji kletki. Na prostor in prostost ga navajajte počasi ter obenem pazite, da bodo okna zaprta!

Poglejte si, kako so Kakaduji lahko zabavni:
https://www.youtube.com/watch?v=qTl1asCDOgs

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani