Zlata ribica

Zlata ribica

zlata ribica

Zlata ribica je sladkovodna in hladno-vodna okrasna vrsta ribe. Je ena izmed najbolj preprostih rib za oskrbo, zaradi tega je tudi ena izmed najbolj priljubljenih in se jo zato zelo pogosto vidi v akvarijih.

Zlata ribica je ob nakupu velika tam nekje od 5 – 10 centimetrov. Pri nakupu in pripravi akvarija morate upoštevati, da lahko zraste tudi do 30 centimetrov. Priporočamo, da si omislite velik in prostoren akvarij. Zlata ribica v naravi živi v jatah, zato je priporočljivo, da kupite več ribic – priporočamo vsaj 3 ali več. Prostornina akvarija je odvisna od velikosti in števila rib in mora biti vsaj 200 litrov, ob večjem številu pa seveda več.

Akvarij je dobro okrasiti in nasaditi primerno rastlinje – rastline s trdimi listi! Pesek za dno akvarija, korenine in druge okrasne predmete je pred postavitvijo v akvarij treba dobro očistiti, saj predmeti, izvzeti iz narave lahko vplivajo na čistost vode. Tako kot za vse ribe je tudi za zlate ribe treba upoštevati postopke priprave akvarija, ki vključujejo tudi cikljanje. Velik poudarek je seveda potrebno dati sami kakovosti in temperaturi vode. Vode v akvariju ni treba segrevati. Za zdravje in dobro počutje rib pa voda ne sme preseči 20°C.

Zakaj bučke niso primerne za zlate ribice?

Stekleno bučko samodejno povezujemo z Zlato ribico. Tako v filmih, slikah, risankah in stripih je dom Zlate ribice steklena bučka. Steklena bučka ni primerna za ribico iz večih razlogov:

  • bučka ima premajhen volumen,
  • bučka popači okolico in sliko kar vpliva na zdravje ribe,
  • zaradi zaokroženosti je gladina majhna in posledično premalo kisika,
  • nemogoče je namestiti filter, zato je slabša kakovost vode.

Zlate ribice so primerne za ribnik

Nekatere pasme Zlate ribice so zelo odporne, preživijo nižje temperature in so primerne tudi za domače ribnike ne samo akvarije. V primeru, da boste imeli Zlate ribice v ribniku, morate paziti na naslednje stvari:

  • ribnik mora biti dovolj globok, da pozimi ne zmrzne,
  • ribnik mora biti na ne poplavnem območju, da voda ne odnese rib,
  • ribnik mora biti dovolj velik – glede na število rib,
  • ribnik mora vsebovati dober in zmogljiv filtrirni sistem za čiščenje vode.

Hranjenje ribic

Zlate ribice nikoli ne hranite s človeško hrano, kot je na primer zelenjava ali pa kruh. Zlate ribe hranite s pripravljeno hrano – granulami, ki jo lahko dobite v vseh trgovinah z malimi živalmi. Hrane ne smete dati preveč, saj ta ostane se razkroji in poslabša kakovost vode, obenem pa ribe jedo, dokler lahko, so zelo požrešne, kar ni dobro za njihovo zdravje. Ker so Zlate ribice vsejede jim lahko namesto kupljene hrane, ponudite mehke liste vodnih rastlin, ličinke komarjev, vodne bolhe, artemije ipd. Ribice je potrebno hraniti 1 – 2 krat na dan. Količina hrane, ki se jo doda je odvisna od števila in velikosti rib.

Čiščenje akvarija

Vodo menjajte vsak teden, in sicer zamenjajte četrtino vode v akvariju. Zlata ribica je namreč znana, da močno onesnažuje vodo z brskanjem po pesku – v akvariju ali mulju – v ribniku. Pri čiščenju akvarija morate paziti, da v vodo ne pride milo, detergent ipd. Voda, ki jo dodajate mora biti enake temperature, kot že obstoječa voda v akvariju. Priporočljivo je, da voda predenj jo dodate v akvarij stoji približno 24 ur.

Še druge zanimivosti

Nekatere vrste Zlate ribice lahko v ujetništvu doživijo tudi 20 let ali več. Ker Zlata ribica ne izhaja iz našega okolja, se je ne sme spuščati v okolje, reke in potoke. Zlata ribica namreč zaradi svojih prehranjevalnih navad vpliva na razvoj in število drugih živalskih vrst. Življenjska doba je odvisna od spremenjenih pasem, ki so se razvijale skozi zgodovino. Različnih pasem Zlatih ribic je veliko, po nekaterih raziskavah obstaja več kot 300 pasem. Zaradi velikega števila pasem je zelo pomembno, da se skupaj gojijo samo enake ali podobne pasme. Površina lusk rib je prevlečena s sluzjo, kar omogoča lažje in hitrejše drsenje čez vodo, priporočamo, da rib nikoli ne prijemate z roko, da ne zmanjšate količine sluzi.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani