Hišni ljubljenček – skobčevke

Hišni ljubljenček – skobčevke

skobčevka

Opis

Skobčevka oz. Melopsittacus undulatus  sodi v vrsto papagajev. Obstaja preko 600 vrst predstavnikov te ptice. Gre za malo papigo, ki prvotno izvira iz celinske Avstralije. Skobčevka je nomadska ptica, ki v naravi živi v jatah. V ugodnih razmerah se začnejo skobčevke intenzivno množiti in lahko razmeroma hitro namnožijo tudi večmilijonske jate. Prvotna barva te ptice je zelena (od svetlo do temno, celo olivno zelene barve), s križanjem pa se je njen izgled precej spremenil, zato danes poznamo skobčevke pisanih barv (od modre, rumene, bele, vijoličaste, itd.). Samice se od samcev razlikujejo po svetlejši barvi kronice na njihovem kljunu, ki je rožnate barve. Samci pa imajo krono temnejše barve (modro obarvano). Skobčevke se rade okopajo v vodi, zato je priporočljiv nakup kopalnice za ptice.

Velikost 24 cm
Barve Pisane (rumene, modre, bele, vijoličaste …)
Povprečna življenjska doba 10 let, max do 15 let

 

Skobčevka je pri priljubljena zaradi svoje sposobnosti oponašanja človeškega govora in glasov. Gre torej za ptice, ki veljajo za najboljše učence, ko gre za to, kako naučiti ptice govoriti. Najlažje je govora naučiti samce, takoj ko zapustijo gnezdo. Pomembno je tudi, da ptica ni v stiku z drugimi pticami, saj v tem primeru skobčevka ne bo polagala tolikšne pozornosti na človeški govor in glasove. Skobčevke lahko poleg besed oponašajo tudi kašljanje, smeh, kapljanje vode, kokodakanje, zunanje zvoke, itd.

Prehrana

Gre za semenojedo ptico, katere osnovna hrana je proso, najraje pa ima mešanico semen (lan, bar, svetlo seme). Skobčevke lahko 1-2krat na teden hranimo tudi z zelenjavo in sadjem (špinača, korenje, radič, solata, banane, jabolka, itd.). Občasno lahko v kletko damo tudi mehko krmo, še zlasti tedaj, ko skobčevka hrani svoje mladiče. Kot mehko hrano lahko ponudimo npr. pretlačeno trdo kuhano jajce. Skobčevke za zdrav razvoj potrebujejo tudi različne rudninske snovi – pesek, sipina kost, drobno mleta jajčna lupina, ipd.

Razmnoževanje skobčevk

Najboljši uspeh pri parjenju bomo dosegli, če bomo pare parili posamično. Te ptice so spolno zrele pri 6 mesecih, s parjenjem pa je priporočljivo začeti po 8 mesecu starosti. Samice jajca izležejo v začetku januarja in na koncu meseca marca. Naenkrat izležejo 3 – 8 jajc, na katerih ležijo 18 dni. Ker gre za duplarke, ki v naravi jajca valijo v duplih drevesnih debel, mora biti gnezdo škatlaste oblike, za vhod vanj pa naj služi okrogla odprtina, velikosti 4-5 cm. Dno gnezda naj bo vdolbeno. Ko se izvali zadnji mladič skobčevke, ima prvo izvaljeni že perje. Samica mladiče hrani tako, da najprej poskrbi za starejše mladiče, nato pa pridejo na vrsto mlajši. Te ptice se obročka pri 11 dneh. Mladiči gnezdo zapustijo po približno mesecu dni, takrat pa se samica že posveti naslednjemu gnezdu.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani