Siamska bojna ribica in njene skrivnosti

Siamska bojna ribica in njene skrivnosti

Siamese fighting fish

 Opis vrste

Siamska bojna ribica oziroma Betta splendens je precej razširjena in poznana vrsta rib, ki jo lahko srečamo praktično povsod – od večjih do manjših akvarijev, preživi pa celo v steklenih bučah, čeprav to še zdaleč ni optimalen življenjski prostor zanjo. Čeprav se po imenu zdi, da gre za zelo bojevito in agresivno vrsto rib, pa v resnici temu ni povsem tako in je vrsta ob pravilnem izbiranju vrst primerna tudi za skupinske akvarije. Pri tem je potrebno biti pozoren predvsem na to, da v isti skupinski akvarij ne naselimo dveh samčkov te vrste, saj so se sposobni med seboj bojevati celo do smrti.

Siamska bojna ribica je prepoznavna po svoji barvitosti. Pri tem mnogi ne vedo, da so barviti in zelo opazni zgolj samčki, samičke pa so zelo neopazne in praktično povsem brez barv. Samčki se pojavljajo v različnih barvah – so rumene, škrlatne, rdeče, modre in celo vijolične barve. Siamska bojna ribica je predstavnik družine labirintovcev, saj zrak dihajo s posebnim organom, ki se imenuje labirint. Domovina teh ribic je JV Azija, saj izvirajo iz Tajske in Kambodže.

Siamska bojna riba je zelo toploljubna riba, zato ji moramo ogrevati vodo. Poleg tega je potrebno zlasti v majhnih akvarijih poskrbeti za redno in pogosto menjavanje vode in skrbeti, da je vodna gladina vselej čista. Poleg tega je za zdravje teh ribic pomembna tudi prehrana – ta naj bo kakovostna in bogata z živalskimi beljakovinami.

Velikost 6 – 8 cm
Temperatura 23 – 28 stopinj Celzija
Voda (pH in trdota) 6- 7.5 pH, 8-14 dH
Akvarij Vsaj 40 cm
Zadrževanje Na vrhu in v sredini
Prehrana mesojed
Družina Belontiidae

Kompatibilne vrste

Kot že omenjeno v isti akvarij ni priporočljivo naseliti dveh samcev te vrste, prav tako pa samca ni dobro naseliti v isti akvarij z gupiji ali neonkami. Še posebej z gupiji se samci ne ujamejo in jih pogosto v bojih tudi pokončajo. Vsekakor gre za bolj temperamentno vrsto ribic, ki se bolje ujamejo z manj opaznimi in barvitimi vrstami rib. V svoji bližini te ribice ne marajo drugih vrst ribic, ki so enako bahavih in barvitih plavuti kot one same. V kolikor jih naselimo s katero od nekompatibilnih vrst, bodo siamske bojne ribice z njimi po vsej verjetnosti precej neusmiljeno obračunale, posebej če gre za samčke. Pred nakupom te vrste rib se zato dobro pozanimajte, katero vrsto ribic sprejema in katere ne.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani