Spoznajmo pasmo sfinga

Spoznajmo pasmo sfinga

macka sfinga

Opis pasme

Pasma sfinga je znana po posebnem videzu in svoji goloti. Gre za mačke, katerim zaradi mutacije, ne zraste dlaka. Sfinga je najbolj razširjena pasma med brezdlakimi mačkami. Sfinge pa niso vselej povsem brez dlak. Telo jim lahko včasih prekriva nežen puh – na otip podobno kakor dlačice pri breskvah. Te mačke oddajajo veliko toplote in so kot živi termoforji, saj med dlanjo lastnika in kožo mačke ni dlake. Nekaj dlake imajo sfinge na nosu, repu in na prsih. Mladički sfinge dom zapustijo med 12. in 16. tednom. V tem obdobju mladiči že razvijejo socialno stabilnost, ki je potreben predpogoj, da mačko lahko selimo stran od matere v novo okolje. Sfinge ljubijo plezalna drevesa in druge praskalne površine, s čimer jim olajšamo prihod v nov dom.

Velikost Mnogo barvnih različic
Barva dlake Srednje velika, mišičasta
Dlaka Brez dlake
Pričakovana življenjska doba 15 let

Posamezni primerki pasme se, za razliko od drugih pasem, med seboj ne razlikujejo po barvi dlake, temveč po pigmentaciji kože. Samci so praviloma večji od samic. Poleg golote pasmo prepoznamo še po posebnem izrazu na obrazu, kjer najprej opazimo velike oči in nagubano čelo – zdi se, kakor da se te mačke ves čas čudijo. Poleg tega imajo mačke bičast rep, mišičasto telo in ogromna ušesa. Čeprav se na prvi pogled ne zdi tako, pa je potrebno sfinge kopati, saj se jim koža masti. Ker so brez dlake, ta ne more vpiti te odvečne maščobe, zato je potrebno kopanje – to vendarle izgleda drugače kot pri večini pasem, saj je kopanje in sušenje opravljeno mnogo hitreje (v nekaj minutah).

Zgodovina pasme

Sfingo oziroma golo mačko naj bi poznali že Azteki. Začetki pasme sicer segajo v leto 1966. V Torontu, Kanada, je tega leta domača mačka skotila povsem gole mladiče. To je povzročilo načrtno vzrejo nove pasme – sfinge. Ameriški in evropski vzreditelji so v naslednjih 30-ih letih gole mačke parili s pasmo devon rex in domačimi mačkami, saj so želeli na ta način razširiti pasemski genski »pool«. Na ta način so pasmi zagotovili tudi odpornost in zdravje, saj lahko pri vzreji zgolj v tesnem sorodstvu prihaja do mnogih zdravstvenih težav. Sfinga je mačka, ki velja za robustno in zdravo pasmo.

Temperament in značaj pasme

Sfinga je znana po svoji prijazni naravi. Zelo rade imajo pozornost in družbo človeka, niso pa to mačke, ki bi se rade ves dan crkljale po rokah oziroma v naročju. So zelo inteligentne in imajo mil značaj. Primerne so tudi za družine z otroci, toda pri tem se je potrebno zavedati, da se te mačke otrokom morda ne bodo dovolile toliko božati in nositi kot kakšna druga pasma mačk. Sfinge imajo odličen apetit in niso izbirčne.

Cena pasme

Ker je pasma zelo redka, je temu primerna tudi njihova cena. Ta je odvisna od tipa mačke (oziroma od skladnosti mačke s standardom pasme) in od krvnih linij, ki se ponašajo z nazivi in nagradami. Za sfingo, ki bo tehtala med 3,5 in 7 kg, je tako potrebno odšteti nekje med 1.300 in 2.000 evrov.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani