Katera je prava pasma psov za vas?

Katera je prava pasma psov za vas?

kateri pes je zame

Pes je človekov najboljši prijatelj in mnogi ljudje si brez svojega štirinožnega ljubljenčka ne znajo predstavljati svojega življenja. Obstaja več pasem psov in ravno prava pasma psov je pri izbiri štirinožnega prijatelja najpomembnejši dejavnik. Preden se odločimo za lastnega psa se moramo zavedati, da je pes dolgotrajna obveza in da bo z nami več let (povprečno nekje med 7 in 15 let). Pasma psov je najpomembnejši dejavnik pri tem, da bo naš novi pes zares postal naš najboljši prijatelj. S psom boste namreč preživeli veliko časa – 7 dni na teden, vse dni v letu, 24 ur na dan – včasih več, kakor z vašimi družinskimi člani. Poglejmo si zato nekaj praktičnih nasvetov, ki nam bodo pomagali, da bomo lažje izbrali pravo pasmo psov.

Kje boste imeli psa?

Od tega, kje boste imeli psa, je odvisna velikost in potrebe po telesnem gibanju določene pasme. Če boste imeli psa v stanovanju, potem si je najbolje omisliti katero izmed majhnih do srednje velikih pasem, ki ne zahtevajo veliko prostora in gibanja (npr. francoski buldog). Če boste imeli psa v pesjaku, potem je izbira večja – izberete lahko tudi večje pasme psov, pri čemer pa morate biti pozorni na to, da ima pes dovolj zaščite z dlako in bo lahko v pesjaku tudi pozimi, ko bo najhladneje. Če imate na voljo ograjeno parcelo s pasjo uto, potem lahko izberete pasme psov, ki zahtevajo veliko gibanja (hrti, huskiji, ipd.)

Ste že imeli kakšnega psa?

Pasmo izberemo vselej tudi na podlagi tega, ali smo v preteklosti že imeli kakšnega psa in imamo z vzrejo psov izkušnje. V kolikor smo na tem področju začetnik, potem je bolje izbrati pasme, ki so karakterno manj zahtevne za vzgajanje (npr. whippet). Tisti z izkušnjami, pa si lahko omislite psa, ki vam bo iz tega vidika predstavljal izziv.

Zakaj kupujete psa (namen)?

Pred izbiro pasme premislite, zakaj sploh kupujete psa. Od namena je namreč odvisno, kakšnega psa potrebujete in konec koncev tudi izberete. Vloge psa:

  • Pes čuvaj
  • Družinski pes
  • Pes vodnik
  • Lovski pes
  • Reševalni pes
  • Službeni pes
  • Vlečni pes
  • Pes za pasja tekmovanja
  • Pes za agility (športna aktivnost, v kateri sodelujeta lastnik in pes).

Kako velikega psa si želite?

Velikost izberite glede na pogoje, ki jih psu lahko nudite (velikost, čas za gibanje, ipd.). Izbirate lahko med majhnimi, majhnimi do srednje velikimi, srednje velikimi, srednje do velikimi in velikimi psi.

Kakšno dlako naj ima pasma psov?

Lahko se odločite za kratko- ali dolgodlakega psa, toda pri tem nikar ne pozabite, da praktično vsi psi puščajo dlako. Če boste imeli psa v stanovanju, se pozanimajte, v kolikšni meri določena pasma pušča dlako in ali je to za vas nemara moteč dejavnik.

Koliko sprehodov in časa boste psu lahko namenili?

Nekatere pasme psov zahtevajo veliko časa (za nego in sprehode), spet druge manj. Pri odločitvi zato premislite, koliko časa boste psu lahko namenili. Prav tako izberite psa glede na svoj življenjski slog – če ste športno aktivna osebe, potem izbira mopsa ali pudlja ne bo ravno posrečena izbira. Če se odločate za pasme, ki terjajo veliko gibanja, se zavedajte, da boste za takega psa dnevno porabili vsaj 2 uri za sprehajanje.

Kakšen naj bo karakter psa?

Psi so lahko lažje ali težje obvladljivi. Če psa kupujete prvič, potem je najbolje izbrati psa, ki je lahko vodljiv in nima izrazitega karakterja. Tak pes je družaben in ni trmast. Pri izbiri je to mogoče prepoznati po tem, da v leglu vsakega mladička obrnete na hrbet, svojo roko pa položite na trebuh psička. Tisti mladički, ki obležijo na hrbtu brez upiranja, bodo odrastli v lažje vodljive in ne-dominantne pse, tisti pa, ki se hočejo na vsak način izviti iz vašega prijema, bodo postali vodje krdela oziroma dominantni psi. Med lahko do srednje obvladljivimi psi so: whipped, evrazijec, samojed, zlati prinašalec, shar pei, tibetanski terier, basenji. Med zahtevnejše in težje obvladljive pse pa spadajo: nemški ovčar, bernski in švicarski planšarski pes, huski, kraški ovčar, perzijski hrt, bernardinec, itd. Seveda ima poleg splošnih karakteristik določene pasme, vsak pes še svoj lasten karakter, ki je odvisen od vzgoje, okolja in predispozicij psa.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani