Ribice Gupiji

Ribice Gupiji

gupiji

Opis

Gupiji ali Poecilia reticulata so najprimernejše ribice za tiste, ki se z gojenjem ribic in akvaristiko srečujejo prvič. Samci Gupiji so, podobno kot siamska bojna ribica, zelo barviti, samice pa mnogo bolj neopazne in brezbarvne. Pri nas so gupiji zelo razširjeni in jih lahko vidimo v mnogih akvarijih. Še posebej čudovit je pogled na jato samcev, kjer do polnega izraza pride njihova barvitost. Gupijem pravijo tudi misijonarska ali milijonska ribica, saj se zelo hitro in plodno razmnožujejo. Samica povprečno povrže kar od 20 do 40 živih mladičkov. Med ljubitelji akvaristike so gupiji priljubljeni ravno zaradi hitrega razmnoževanja, odpornosti in svoje barvitosti. Ne preseneča torej, da so gupiji najbolj razširjena tropska akvarijska riba.

Te ribice pa niso močno razširjene samo v akvarijih, temveč tudi v naravnih vodah, kar jih dela za eno izmed najuspešnejših živalskih vrst nasploh. Znanih je več vzgojnih oblik Gupijev, ki se med seboj razlikujejo po barvi in po obliki repne plavuti. Moderne oblike teh ribic so pogosto bolj občutljive kakor v preteklosti, kar je posledica intenzivnega parjenja v sorodstvu. Gupiji sicer izvirajo iz Trinidada, kjer jih je prvič ujel gospod John Lecmer Guppy, leta 1866. Te ribice so v boju proti komarjem kmalu zanesli v številne vode po vsem svetu, tudi v tople izvire po Evropi. Pri nas ga v boju zoper komarje uspešno nadomešča sorodni živorodni zobati krapovec Gambuzija.

Gupiji se v naravi običajno gibajo v večjih jatah (20-30 ribic). Akvarij mora biti zato dovolj prostoren, dobro pa je, če je gosto zaraščen s plavajočimi in drobnolistimi rastlinami – na ta način imajo samice in mladi gupiji dovolj skrivališč pred samci in konkurenčnimi samicami. V naravi so te ribe navajene na močan vodni tok, zato se priporoča namestitev močnega filtra.

Velikost Do 5 cm
Temperatura 20 – 25 stopinj Celzija
Voda (pH) 5,5 – 8,5
Akvarij Vsaj 40 cm
Prehrana vsejed
Družina Poecilidae

Izbira ribic

Kot že rečeno je to ena izmed najbolj primernih vrst ribic za začetnike. Gupije je mogoče kupiti pri gojitelju – akvaristu ali pa se odločiti za »divje gupije«, ki so bolj odporni in tudi prilagodljivi na življenjske pogoje v akvariju. Divji gupiji veljajo tudi za bolj živahne in prvinske, toda hkrati so bolj kanibalistični in pri njih obstaja večja verjetnost, da se z določenimi vrstami rib ne ujamejo.

Kompatibilne vrste

Priporoča se, da imamo v akvariju samo gupije ali pa jim dodamo še majhno jato oklepnih somičev ali kakega algo-jedega soma oklepničarja. Na ta način bodo imeli gupiji dovolj prostora, prav tako pa bo v takšnem akvariju živahno dvorjenje in ženitveni ples samčkov za samice tudi bolj viden.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani