Gož za domačo žival

Gož za domačo žival

gož belouška

Opis

Gož je kača, ki jo pri nas poznamo po tem, da prebiva v naravi in na vrtovih, kjer skrbi zato, da se razni glodavci (npr. voluharje), ki sicer lahko uničujejo pridelek, ne razmnožijo preveč. Kot domačega ljubljenčka najpogosteje lahko vidimo ameriškega goža. Gre za nestrupeno kačo, ki izvira iz S Amerike. Ameriški gož je bila sploh ena prvih kač, ki so živele v ujetništvu človeka. Za ameriškega goža se priporoča razmeroma prostoren terarij (npr. okoli 150 l), da se odrasla kača lahko po njem prosto premika. Za kačo je velikost terarija zelo pomembna, saj se v premajhnem počuti utesnjeno, prevelik terarij pa lahko kači povzroča stres. Priporočeno je, da v terarij gožu namestimo tudi nekaj rastlin in skrivališč (na primer umetnih kamnov, vej, ipd.), kamor se kača lahko skrije. To gožu omogoča, da se počuti varno.

Velikost

Mladiči: 23 – 36 cm

Odrasla kača: 75 – 152 cm, izjemoma samci tudi 180 cm

Teža 100 g
Povprečna življenjska doba 20 let

Ameriški gož je zelo popularna kača, kar je mogoče pripisati predvsem njegovemu videzu – gož je namreč zelo lepih barv, vzorci pa lahko zelo variirajo. Običajne kombinacije barv so vse od oranžne, rjavkaste, zlate, rdeče, bele, rumenkaste, bež itd.

Ameriški gož velja za mirno in dobrodušno kačo, ki ni agresivna. Izjemoma lahko ugriznejo samo mladiči, če se počutijo v nevarnosti. Gož kot domača žival je miren in enostaven za gojenje. To je tudi razlog, da se to kačo najpogosteje priporoča začetnikom brez izkušenj v teraristiki. To so kače, ki redko zbolijo in imajo v ujetništvu dober apetiti, prav tako se v ujetništvu tudi uspešno razmnožujejo.

Kače so hladnokrvne živali, zato ne morejo ustvarjati lastne stalne telesne temperature. V terariju je zato ključnega pomena ogrevanje. Na eni strani terarija naj bi bila temperatura nekje med 21 in 24 stopinjami, na drugi pa med 26 in 29 stopinj Celzija. Gož tako lahko sam menja stran terarija in uravnava svojo temperaturo telesa. Ameriškemu gožu moramo priskrbeti tudi posodo s svežo vodo, v kateri se kača umije, navlaži in iz katere pije.

Prehrana

V naravi se odrasli goži prehranjujejo povečini z majhnimi glodavci in ptiči. Svoj plen ubijejo tako, da ga zadušijo z ovijanjem okoli njegovega telesa. V domačem terariju pa odrasli goži lahko preživijo z gojenimi živimi mišmi. V kolikor so miši pravilno hranjenje in zdrave, gožu ni potrebno dodajati nobenih drugih dodatkov. Najbolje je miši kupiti v trgovini z živalmi, saj bi s hranjenjem z mišmi iz narave kačo lahko okužili s paraziti in drugimi boleznimi, ki jih te prenašajo. V kolikor imamo doma več kač, je najbolj ugodno, če miši gojimo kar doma. Več kač vselej hranimo ločeno, da se izognemo nevarnosti, da bi se jih več odločilo napasti isto miš. Pri hranjenju je potrebno kačo opazovati. Po dveh do štirih dneh prebavljanja, kača miško izloči skozi kloako na spodnjem delu repa – to je videti kot temno obarvan kupček, brez posebnega vonja.

Cena goža in oskrbe

Cena nakupa kače je pri celotnem strošku oskrbe še najmanjši strošek. Največji strošek je terarij, ki mora biti zelo velik, poskrbeti pa je potrebno tudi za primerno ogrevanje ter osvetlitev. Celoten projekt tako zahteva veliko skrbi, dela in tudi finančnih sredstev. Tega se je dobro zavedati še pred nakupom kače, da pozneje začetni entuziazem prehitro ne poide.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani